Prima pagină » Life-Inedit » Studiu. Precum oamenii, şi porcii au nevoie de „un umăr pe care să plângă” după un conflict

Studiu. Precum oamenii, şi porcii au nevoie de „un umăr pe care să plângă” după un conflict

Studiu. Precum oamenii, şi porcii au nevoie de „un umăr pe care să plângă” după un conflict
Andreea Tobias
11 nov. 2022, 17:44, Social

Cercetarea a fost făcută de Universitatea din Torino şi a scos la iveală că porcii seamănă cu oamenii mai mult decât ne place să credem. Porcii sunt, de fapt, animale inteligente, care formează grupuri sociale cu relaţii complexe şi complicate, foarte asemănătoare cu ale oamenilor.

În cazul unui conflict, un porc „spectator” poate decide să intervină pentru a calma spiritele, consolându-l pe cel agresat sau liniştindu-l pe agresor pentru a-l împiedica să persiste în comportamentul său violent.

Cercetarea, condusă de Giada Cordoni şi Ivan Norscia, a implicat 104 porci crescuţi într-o fermă din Torino. Timp de 6 luni, cercetătorii au monitorizat interacţiunile din turma de porci, luând act de conflictele care au avut loc şi de rezultatele acestora.

Datorită prelevării de probe genetice, au fost reconstituite şi legăturile de rudenie dintre animale, pentru a verifica dacă legăturile de sânge influenţează relaţiile şi rezolvarea conflictelor.

Aşa s-a aflat că împăcarea este mult mai frecventă în rândul animalelor neînrudite. Cumva, porcii nu par să se preocupe atât de mult când vine vorba de a face pace cu propriile rude, fiind probabil de la sine înţeles că după ce un conflict se împacă, în timp ce se angajează într-un comportament de pacificare atunci când conflictele implică animale neînrudite, cu care relaţii ce pot rămâne tensionate.

În ce priveşte comportamentul animalelor care intervin în conflicte, cercetătorii au observat că, în cazul în care un porc neimplicat în conflict decide să interacţioneze cu cel agresat, intervenţia sa pare să aibă un efect consolator, reducând anxietatea victimei. Dacă, pe de altă parte, decide să se apropie de agresor, rezultatul este o reducere a noilor comportamente violente faţă de victimă sau faţă de alţi porci din turmă.

Autorii cercetării recunosc că este vorba de un studiu realizat pe un singur grup de porci, în condiţii de semi-captivitate, şi că, prin urmare, este posibil ca rezultatele să nu fie valabile în situaţii diferite.

Cercetarea a fost publicată în revista „Animal Cognition”.