Gaudeamus 2018. Deschiderea Târgului a dat startul discursurilor aniversare din partea oficialităţilor

Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, care are loc de miercuri până duminică la complexul Romexpo din Bucureşti, a fost inaugurată de oficialii din fruntea Radiodifuziunii Române şi Ministerului Culturii cu discursuri aniversare.

Urmărește
1172 afișări
Imaginea articolului Gaudeamus 2018. Deschiderea Târgului a dat startul discursurilor aniversare din partea oficialităţilor

Gaudeamus 2018. Deschiderea Târgului a dat startul discursurilor aniversare din partea oficialităţilor

Organizatorii au anunţat că se bazează la această ediţie pe 300 de expozanţi, care au programat în jur de 900 de evenimente editoriale şi profesionale, ce se vor desfăşura la standurile târgului.

Printre proiectele ediţiei se numără concursul naţional de lectură "Mircea Nedelciu", ajuns la cea de-a 16-a ediţie, "Cărţile se întorc acasă", o campanie de donaţie de carte în beneficiul bibliotecilor publice, dar şi "Invitaţi de nota 10", un demers dedicat elevilor olimpici din România.

"Este greu să ne imaginăm un şir de coincidenţe atât de mare ca în acelaşi an, în aceeaşi perioadă, să sărbătorim nu numai 90 de ani de la prima emisie a Radio România, nu numai 100 de ani de când România modernă a devenit un stat naţional unitar sau 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, dar sărbătorim şi a 25-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus - Carte de Învăţătură, ediţia sa naţională. Un alt lucru extrem de important este că această ediţie naţională nu este decât, dacă vreţi, corolarul ediţiilor locale, care s-au desfăşurat, în general, în oraşe unde avem staţii teritoriale noi, Radio România, dar şi în alte oraşe importante", a spus Georgică Severin, preşedintele-director general al Radiodifuziunii Române, organizatorul manifestării.

"Am auzit chiar la Radio România această expresie «România este invitatul de onoare al târgului». Nu! România nu este invitată la ea acasă, ea este gazdă. Dar România este anul acesta vedeta târgului. Pentru că 100 de ani de cultură, 100 de ani de unitate, în contextul celor 90 de ani de emisie creează toate condiţiile pentru ca în acest an să ne concentrăm pe ideea de România Centenar, România culturală", a mai spus Severin, provocând aplauze răzleţe în rândul vizitatorilor răspândiţi pe scările care coboară în târg în faţa intrării Pavilionului Central de la complexul Romexpo.

"Standul România pe care îl vedeţi este standul Muzeului Literaturii Române, standul care ne-a reprezentat la Leipzig şi standul care va fi aici în această săptămână găzduind evenimente deosebit de interesante", a explicat Severin.

Şi ministrul Culturii, George Ivaşcu, şi directorul Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, Ioan Cristescu, au insistat asupra sentimentului de onoare pe care îl resimt în contextul aniversar.

George Ivaşcu tocmai vorbea despre ediţia "România Centenar" a târgului când o doamnă din public a explicat: "Domnul acela drăguţ e un actor". "E ministrul Culturii!", o lămureşte cineva din apropiere.

"Daţi-mi voie să vă spun că sunt deosebit de onorat şi emoţionat să vă vorbesc astăzi pentru că am această onoare unică. Aceea de a inaugura ediţia Centenar a Târgului nostru de carte Gaudeamus. S-a vorbit mult în ultima perioadă despre serbarea Centenarului. Stau, astăzi, în mijlocul dumneavastră şi vă întreb cum am putea sărbători mai frumos şi mai demn faptele de poveste ale înaintaşilor noştri decât prin celebrarea limbii şi literaturii române", a spus Ivaşcu.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, a prezentat demersul instituţiei pe care o conduce şi al Muzeului Municipiului Bucureşti: "Am căutat să contribuim cât mai bine şi cât ne pricepem noi mai bine, cu profesionalism şi, în afară de acest an, am creionat un program de activităţi pentru toate cele patru zile de târg, un program de activităţi în care am încercat să introducem nu numai lansări de carte dedicate târgului, dar şi evenimente, să avem lecturi de poezie, dezbateri, conferinţe".

"Ar trebui să încep cu expresia «excelenţa voastră» şi să vă spun că această excelenţă este pentru noi în aceste zile cartea, cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu mii de ani şi până la cartea digitală de astăzi. (...) Vreau să vă amintesc că, de la invenţia tiparului, au trecut peste 550 de ani, dar, de când s-a tipărit prima carte pe pământ românesc, au trecut 510 ani. E vorba de cartea religioasă de la Târgovişte, Liturghierul lui Macarie, iar, de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov, au trecut aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea", a spus preşedintele Academiei Române şi preşedintele de onoare al Gaudeamus, Ioan-Aurel Pop, înainte să declare deschisă această ediţie a evenimentului, cu urarea "Să ajungem la ediţia 1.000!".

Discursurile s-au încheiat în sunetele trompetei poetului Paul Daian.

"Vai de capul nostru", a concluzionat persoana vârstă de pe scări.

Ediţia a 25-a a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură este deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Evenimentul este organizat de Radio România, pentru ultima dată în spaţiul central de la Romexpo. De anul viitor, manifestarea ar urma să se desfăşoare în noile spaţii de la intrarea în complexul expoziţional.

Programul complet al evenimentelor se găseşte pe site-ul gaudeamus.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici