Gavrilă Pop, demis de la şefia Jandarmeriei Capitalei după mitingul de la Cotroceni, numit la IGJR

Generalul maior Gavrilă Pop, demis de la şefia Jandarmeriei Capitalei după mitingul de la Cotroceni, din septembrie 2010, a fost numit la conducerea Jandarmeriei Române, în locul lui Costel Gavrilă, care va conduce Inspectoratul de Jandarmi Dâmboviţa.

Urmărește
945 afișări
Imaginea articolului Gavrilă Pop, demis de la şefia Jandarmeriei Capitalei după mitingul de la Cotroceni, numit la IGJR

Gavrilă Pop, demis de la şefia Jandarmeriei Capitalei după mitingul de la Cotroceni, numit la IGJR (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Începând cu data de 10 mai a.c., general maior Pop Gavrilă, comandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române, a fost împuternicit, prin Ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească atribuţiile funcţiei de inspector general al Jandarmeriei Române", se arată într-un comunicat de presă de joi al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Colonelul Costel Angelică Gavrilă, care până joi a fost inspector general al Jandarmeriei Române, a fost mutat în interesul serviciului la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa şi numit şef al inspectoratului, a precizat MAI.

De asemenea, prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, colonel Faur Adrian Marin, prim-adjunct al inspectorului general şi şef de Stat Major al Jandarmeriei Române, a fost mutat în interesul serviciului la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova şi numit în funcţia de şef al inspectoratului.

În 11 noiembrie 2010, Gavrilă Pop a fost demis de la conducerea Jandarmeriei Capitalei, la ordinul comandantului de atunci al Jandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu, motivul invocat fiind managementul defectus.

Surse oficiale declarau atunci că Gavrilă Pop ar fi fost demis din cauza lipsei de intervenţie a jandarmilor la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010.

În 24 septembrie 2010, după o acţiune de protest a sindicatelor din Poliţie şi Penitenciare, în faţa sediului Guvernului, majoritatea manifestanţilor au plecat către Palatul Cotroceni, unde au strigat şi şi-au aruncat caschetele nemulţumiţi de scăderea salariilor, jandarmii neintervenind. Acesta protest a avut loc în ziua în care ministrul Vasile Blaga sărbătorea zece ani de la înfiinţarea SMURD, la Târgu Mureş, la comanda ministerului rămânând Dan Fătuloiu.

Mitingul poliţiştilor a condus la demisia de onoare a lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Internelor, în 27 septembrie 2010.

Demisia lui Blaga, susceptibilă şi de motivaţii politice, a fost considerată însă de mulţi mai puţin necesară decât ar fi fost cele ale şefilor de arme, serviciului secret al ministerului şi secretarului de stat responsabil de ordinea publică în acea perioadă, Dan Valentin Fătuloiu.

Fătuloiu, implicat ulterior în cel mai mare scandal de corupţie în legătură cu MAI şi demis din funcţie, a fost singurul care nu s-a oferit să-şi prezinte demisia de onoare alături de Blaga, aşa cum au făcut ceilalţi secretari de stat şi şefi de arme.

În urma protestului de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu şi Emil Boc au renunţat, o perioadă, la serviciile structurilor MAI, generând controverse privind însăşi legalitatea acestei decizii.

Cinci poliţişti în cazul cărora a fost sesizat Parchetul pentru că ar fi avut pistoale la ei la mitingul de la Palatul Cotroceni au primit ulterior decizii de neîncepere a urmăririi penale. Potrivit procurorului care s-a ocupat de acest caz, din probele prezentate de Jandarmeria Capitalei nu reiese cu certitudine că cei cinci au purtat arme la acel protest. Totodată, din declaraţiile martorilor şi ale poliţiştilor cercetaţi reiese faptul că aceştia, pe parcursul mitingului, aveau tocurile de armă prinse la centură, fără însă ca în interiorul acestora să se află armamentul din dotare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici