Gavrilescu, la bilanţ: Am iniţiat gărzile forestiere şi Agenţia de administrare a ariilor protejate

Fostul ministru al Mediului Graţiela Gavrilescu arată, la final de mandat, că printre realizările sale se numără înfiinţarea gărzilor forestiere, pentru care în prezent se recrutează personal, şi iniţierea creării Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu, la bilanţ: Am iniţiat gărzile forestiere şi Agenţia de administrare a ariilor protejate

Gavrilescu, la bilanţ: Am iniţiat gărzile forestiere şi Agenţia de administrare a ariilor protejate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Prin intermediul acestui mesaj, doresc să transmit opiniei publice din România care sunt, din punctul meu de vedere, principalele realizări ale mandatului de 11 luni în funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor. În plus, în încheiere mă voi referi la principalele reforme din sectorul de mediu pe care consider că succesorul meu trebuie să le aibă în vedere", spune Graţiela Gavrilescu, miercuri, într-un comunicat.

Fostul ministru arată că, atunci când a preluat mandatul, în decembrie 2014, erau 28 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României în domeniul protecţiei mediului. Dintre acestea, 19 au fost clasate şi vor mai fi clasate în curând încă patru.

Gavrilescu mai spune că în timpul mandatului său a fost adoptat noul Cod silvic şi că a prezentat în CSAT situaţia tăierilor ilegale, respectiv 8,8 milioane de metri cubi pe an.

Ea aminteşte şi de înfiinţarea Gărzii Forestiere, cu nouă unităţi, ce au înlocuit comisariatele de regim silvic şi cinegetic. Gavrilescu precizează că se recrutează personal pentru aceste unităţi, în procesul de recrutare fiind introdus şi testul integrităţii.

"În paralel, am demarat ample controale la operatorii de lemn din România. Controlul a vizat în mod special activitatea companiei austriece Holzindustrie Schwighofer şi a furnizorilor acestora. Rapoartele Corpului de Control se află deja pe masa Parchetului pentru cercetări amănunţite. Multe din cele constatate de noi arată cum funcţionează piaţa neagră de lemn din România, felul în care operatorii operează şi livrează până peste graniţe masă lemnoasă procurată ilegal. Din păcate prea multe date nu pot fi oferite publicului întrucât există deja o anchetă în derulare", spune fostul ministru.

Gavrilescu mai spune şi că ministerul condus de ea a dezvoltat şi modernizat consistent Radarul Pădurii, sistemul informatic de depistare a tăierilor ilegale, lucrând la includerea on-line a amenajamentelor silvice, dar şi la integrarea datelor şi utilizarea informaţiilor livrate prin satelitul Copernicus. Astfel, potrivit fostului ministru, foarte curând specialiştii din control vor putea depista tăierile ilegale on-line, prin imagini satelitare.

Aproximativ 30% dintre transporturile de lemn semnalate la 112 s-au dovedit a fi ilegale, mai precizează Gavrilescu despre Radarul Pădurilor.

Gavrilescu mai spune că a preluat o reţea de monitorizare a calităţii aerului parţial funcţională şi a reuşit să deblocheze finanţarea pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii (15 milioane de lei până la finalul acestui an şi 35 de milioane de lei anul viitor). Totodată, cu aceşti bani, în Capitală vor fi înlocuite toate echipamentele de monitorizare, acestea fiind vechi de peste 13 ani.

Ea mai aminteşte că, în cadrul programului Rabla, pentru a încuraja achiziţia de maşini verzi, a crescut valoarea eco-bonusurilor, astfel încât cei care optau pentru o maşină cât mai nepoluantă puteau obţine de la Administraţia Fondului pentru Mediu până la 9.000 de lei.

Un proiect continuat în timpul mandatului său este proiect este cel de reabilitare a zonei costiere din sudul litoralului. "Vorbim despre o lucrare de 350 milioane de euro, care avea un stadiu de execuţie de 5,3% în ianuarie. În acest moment, stadiul fizic al execuţiei este de 100% şi deja pregătim etapa a doua a proiectului, care va acoperi integral sudul litoralului românesc", spune Gavrilescu.

Tot în 2015 au fost încheiate mai multe contracte pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, finanţate din fonduri europene prin POS Mediu. Valoarea proiectelor este de aproximativ 260 milioane lei. Tot pentru lucrări împotriva inundaţiilor au fost alocaţi, din bugetul AFM, aproximativ 900 de milioane de lei.

În domeniul biodiversităţii, Gavrilescu aminteşte de faptul că UNESCO a aprobat dosarul pentru înfiinţarea unei a doua rezervaţii a biosferei în România, după Delta Dunării, - Parcul Natural Porţile de Fier.

Ea mai spune că a aprobat 20 de planuri de management pentru arii protejate, iar alte 87 au parcurs toate etapele premergătoare avizării.

Un alt demers la care se lucrează în prezent este înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate.

Totodată, Gavrilescu spune că a iniţiat demersurile pentru preluarea, de către România, a secretariatului Convenţiei Carpatica.

În domeniul gestiunii deşeurilor, a fost lansat proiectul taxei de depozitare la groapa de gunoi, mai arată Gavrilescu.

Printre proiectele pentru viitor pe care Gavrilescu le consideră prioritare, se numără: Radarul balastierelor, realizat după modelul de succes Radarul Pădurilor, realizarea infrastructurii naţionale de alimentare a autovehiculelor electrice, finalizarea demersurilor de înfiinţare a Parcului Natural Văcăreşti, dar şi alinierea salariilor angajaţilor MMAP la nivelul celorlalte ministere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici