Gavrilescu: Lucrările pentru reabilitarea plajelor vor fi gata până în toamnă, deşi sunt întârzieri

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, vineri, după ce a verificat stadiul lucrărilor pentru reabilitarea plajelor din Mamaia şi Constanţa, că, deşi există întârzieri, lucrările vor fi gata până în toamna acestui an, fără să fie afectat sezonul estival.

Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu: Lucrările pentru reabilitarea plajelor vor fi gata până în toamnă, deşi sunt întârzieri

Gavrilescu: Lucrările pentru reabilitarea plajelor vor fi gata până în toamnă, deşi sunt întârzieri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Graţiela Gavrilescu a mers mai întâi în zona de la intrarea în staţiunea Mamaia dinspre Constanţa, unde lucrările pentru reabilitarea plajei sunt realizate de firma Porr Bau, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a recunoscut că, faţă de graficul stabilit, sunt câteva zile de întârziere, spunând că până în 15 aprilie această întârziere trebuie recuperată.

De asemenea, plaja trebuie să fie eliberată până la 1 mai, astfel încât turiştii să nu fie afectaţi de aceste lucrări, iar cu excepţia unei mici porţiuni de plajă de la intrarea în Mamaia nu vor exista zone îngrădite turiştilor.

Apoi, ministrul Mediului a inspectat lucrările de reabilitare a plajelor din municipiul Constanţa, realizate de firma Van Oord, spunând că se constată un progres faţă de Mamaia, chiar dacă şi aici se înregistrează mici întârzieri.

"Am terminat şi vizita pe şantierul firmei Van Oord. Constat că lucrurile sunt mult mai evoluate decât la firma anterioară. Atrag atenţia antreprenorului să-şi termine lucrările în graficul promis. De la ultimele discuţii evoluţia este bună, lucrările se desfăşoară conform graficului, chiar dacă este un mic decalaj", a afirmat ministrul Mediului.

De asemenea, până în 15 aprilie nu trebuie să mai existe pietre pe plajă, iar eventualele incidente care vor avea loc vor fi în responsabilitatea constructorilor.

"Până pe 15 aprilie trebuie să nu fie pietre pe plajă decât în zona de lucru, unde nu avem plaje. Până la acea dată trebuie să-şi încheie activitatea, astfel încât niciun cetăţean să nu fie deranjat. Tot ce înseamnă plajă este atributul dumnealor şi pentru orice incident ar putea avea loc sunt direct răspunzători", a afirmat Graţiela Gavrilescu.

Astfel, în timpul sezonului lucrările se vor desfăşura doar în apă, urmând ca după 15 septembrie să înceapă înnisiparea plajelor.

Ministrul a dat asigurări că lucrările pentru reabilitarea plajelor se vor încheia până în luna noiembrie a acestui an.

Următoarea vizită pe care Graţiela Gavrilescu o va face pe aceste şantiere va fi în jurul datei de 15 aprilie.

La finalul acestui proiect, realizat cu fonduri europene, plajele de la intrarea în Mamaia, din Constanţa şi din Eforie Nord vor fi mai late cu cel puţin 60 de metri. În prezent, se fac lucrări pentru realizarea de diguri emerse şi submerse, iar apoi se va trece la înnisipare. Nisipul urmează să fie adus din mare, dintr-o zonă aflată la 12 kilometri în larg, cu o navă de dragaj. Nisipul va ajunge apoi pe plajă cu ajutorul unei tubulaturi submarine.

Valoarea acestui proiect este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro - finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro este contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral).

Prin acest proiect sunt propuse măsuri de protecţie a zonei costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste şapte kilometri de plajă, în cinci locaţii prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici