- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.03.2013, 15:23)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geamantanul lui Dogaru în care ar fi fost tablourile furate, găsit în curtea unei case din Carcaliu
Anchetatorii au găsit îngropat în curtea unei case din localitatea Caracaliu, judeţul Tulcea, un geamantan care ar aparţine lui Radu Dogaru şi în care ar fi fost ţinute tablourile furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat marţi pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Urmărește
425 afișări
Geamantanul lui Dogaru în care ar fi fost tablourile furate, găsit în curtea unei case din Carcaliu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Potrivit surselor citate, geamantanul în care "se pare că au fost la un moment dat tablourile furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam" a fost găsit îngropat "în curtea unei cocioabe" din localitatea Carcaliu.
Sursele citate au precizat că anchetatorii continuă căutările.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins marţi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde fac percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
Potrivit surselor citate, anchetatorii caută în casa tinerei arestate în Olanda şi la alte adrese din Măcin indicii care să ajute la găsirea tablourilor furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.
În 26 februarie, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, existând indicii că acolo s-ar afla două dintre tablouri, declarau surse din Poliţie. Patru arme de vânătoare care ar aparţine suspecţilor din cazul furtului de tablouri au fost găsite de procurorii DIICOT în imobilele percheziţionate.
În urma percheziţiilor a fost reţinută mătuşa unuia dintre suspecţii în furtul de tablouri din muzeul din Rotterdam, Judecătoria Sectorului 5 dispunând în 2 martie cercetarea ei în stare de libertate, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Nataşa Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin, a fost arestată recent în Olanda. Ea a fost audiată în dosarul furtului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în condiţiile în care tablourile ar fi fost duse, după furt, în locuinţa din Rotterdam a tinerei. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat petnru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.
În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin, au precizat sursele citate.
Potrivit aceloraşi surse, Nataşa Timofei era iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere.
Nataşa Timofei a fost audiată în legătură cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam de doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Poliţiei Române.
Aceleaşi surse au precizat că românca a fost arestată pentru o serie de infracţiuni comise pe teritoriul olandez care nu au legătură cu spargerea de la muzeu. Ea a fost audiată de anchetatorii români în condiţiile în care ar fi avut o legătură strânsă de prietenie cu Radu Dogaru şi se presupune că ar putea deţine atât informaţii referitoare la furtul tablourilor, cât şi date care să conducă la locul în care au fost ascunse operele de artă.
Potrivit poliţiştilor olandezi, românca este suspectată că a ajutat la ascunderea tablourilor înainte de presupusul lor transfer spre România, a relatat AFP.
Poliţia olandeză a lansat un apel către eventuali martori şi a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, în care apar doi hoţi intrând în muzeu la ora locală 3.22 şi 25 de secunde (4.22 şi 25 de secunde, ora României) şi plecând de la faţa locului 96 de secunde mai târziu.
"S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt", a anunţat poliţia. "Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România", potrivit aceleiaşi surse.
Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.
Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.
Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens.
În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem".
În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.
Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, "în pungi de un leu", iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe