Generalii Măciucă şi Tilincă, condamnaţi definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Generalii în rezervă Marin Măciucă şi Adrian Tilincă au fost condamnaţi definitiv, marţi, de Completul de cinci judecători de la instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul uniformelor Ripstop.

Urmărește
1463 afișări
Imaginea articolului Generalii Măciucă şi Tilincă, condamnaţi definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Generalii Măciucă şi Tilincă, condamnaţi definitiv la patru ani de închisoare cu executare (Imagine: Shutterstock)

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a respins recursurile formulate de inculpaţii din dosarul uniformelor de armată Ripstop şi a menţinut condamnările dispuse de instanţa de fond în 7 mai 2012.

Astfel, instanţa i-a condamnat pe generalii în rezervă Marin Măciucă şi Adrian Tilincă la câte patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Tot la patru ani de închisoare a fost condamnat şi Ioan Marcu, în cazul acestuia instanţa stabilind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani.

Mariana Buşcă a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani şi şase luni.

Decizia Completului de cinci judecători de la instanţa supremă este definitivă, Marin Măciucă şi Adrian Tilincă urmând să fie încarceraţi.

În 7 mai 2012, un complet de trei judecători de la instnaţa supremă i-a condamnat pe generalii în rezervă Marin Măciucă şi Adrian Tilincă la patru ani de închisoare cu executare, pe Ioan Marcu la patru ani de închisoare cu suspendare şi pe Mariana Buşcă la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Toţi cei patru inculpaţi au fost obligaţi să plătească Ministerului Apărării, în solidar, despăgubiri civile de 8.544.807,75 de lei. Totodată, Marin Măciucă, Adrian Tilincă şi Ioan Marcu au fost obligaţi să plătească, în solidar, despăgubiri civile către Ministerul Apărării în cuantum de 3.194.750,03 lei.

Decizia din 7 mai 2012 a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care marţi a dat sentinţa definitivă în acest dosar.

Dosarul privind uniformele militare Ristop, în care cei patru ofiţeri au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi din care a fost disjuns dosarul privind luarea de mită, vizează modul în care a fost atribuită licitaţia pentru achiziţionarea de ţesătură tip Ripstop pentru confecţionarea uniformelor militare, procurorii anticorupţie susţinând că, prin favorizarea unei firme de către conducerea Comandamentului Logistic al Armatei s-a creat un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuă pe Marin Măciucă - general maior în rezervă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării Naţionale, Adrian Tilincă - general de brigadă în rezervă, fost locţiitor al comandantului în cadrul aceleiaşi structuri, Ioan Marcu - colonel în rezervă, fost şef al Secţiei achiziţii şi contabil şef al structurii şi pe Mariana Buşcă - maior, fost şef al Biroului marketing al structurii.

Potrivit DNA, în perioada iunie - septembrie 2003, cu ocazia achiziţiei publice de ţesătură tip Ripstop, necesară pentru confecţionarea uniformelor militare, cei patru inculpaţi ar fi viciat procedura licitaţiei în scopul de a favoriza una din firmele participante. Astfel, în urma licitaţiei iniţial pierdute de firma germană Texplorer Gmbh Nettetal, s-a decis organizarea uneia noi. În organizarea licitaţiei, Marcu şi Buşcă, din ordinul celor doi comandanţi, au modificat documentaţia, inserând prevederi în defavoarea unităţii militare. Astfel, s-a modificat criteriul de cel mai scăzut preţ în oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic, s-a prevăzut, contrar dispoziţiilor legale, posibilitatea actualizării preţului la contracte cu derulare pe o perioadă de până la trei luni şi s-a prevăzut posibilitatea diminuării cantităţilor contractate. De asemenea, s-a modificat specificaţia tehnică în caietul de sarcini, fără nicio justificare referitoare la caracteristicile materialului şi reflexia în infraroşu.

Noile valori impuse de inculpaţi ar fi favorizat firma germană Texplorer Gmbh Nettetal, a cărei ofertă era cunoscută de la prima licitaţie. La această nouă licitaţie, în mod nelegal, s-a acceptat oferta firmei germane care, potrivit documentaţiei trebuia descalificată pentru că nu îndeplinea cerinţa minimă a unei cifre medii de afaceri anuale, iar documentele prezentate la licitaţie aparţineau de fapt unei firme turceşti. În plus, o parte din aceste documente au ajuns la Comandamentul Logistic Întrunit al Ministerului Apărării (beneficiarul contractului) fără respectarea procedurii de confidenţialitate, fiind trimise pe adresa unei persoane particulare din România. Mai mult, firma germană a prezentat buletine de analiză pentru reflexia în infraroşu de la laboratoare proprii neautorizate. Celelalte două firme participante la licitaţie - Carrington Career & Work Wear şi Utexbel -, deşi aveau propuneri financiare mai bune, au fost descalificate pe motiv că nu au respectat specificaţia tehnică referitoare la reflexia în infraroşu, preciza DNA.

În cursul cercetărilor s-a refăcut punctajul licitaţiei şi s-a constatat că, dacă s-ar fi făcut corect, licitaţia ar fi fost câştigată de Carrington Career & Work Wear, a cărei ofertă era cu 85.448.077.500 de lei vechi (2.269.597 de euro) mai redusă decât cea a firmei Texplorer Gmbh Nettetal. Această sumă reprezintă prejudiciu adus Ministerului Apărării, potrivit DNA.

În septembrie 2003, Comandamentul Logistic Întrunit al Ministerului Apărării a încheiat un contract cu firma Texplorer Gmbh Nettetal în care se prevedea cumpărarea a 665.000 de metri lineari de ţesătură Ripstop în valoare de 380.558.830.137 de lei vechi (aproximativ 9,5 milioane euro). Pe perioada derulării contractului inculpaţii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare şi de a actualiza preţul, fapt ce a condus la diminuarea cantităţii de ţesături contractate iniţial cu peste 50.000 de metri lineari, în valoare de 28.719.454.432 de lei vechi (aproximativ 697.141 de euro), acestqa fiind considerat drept prejudiciu adus Ministerului Apărării, au mai arătat procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici