Generaţia copiilor infectaţi cu HIV pe vremea lui Ceauşescu face, la rândul ei, copii. Are dreptul? Răspunsul dramatic al Oanei, seropozitivă

Pentru sute de copii care, la sfârşitul anilor '80, în primele luni de viaţă, au trecut prin spitalele din Constanţa, Giurgiu şi Bucureşti, a urmat şocul la vârsta la care ar fi trebuit să înceapă doar şcoala. Copilăria le-a fost strivită de un virus ce a luat forma unui cuvânt - SIDA, care avea să le amputeze multora dintre ei şi viaţa.

Urmărește
906 afișări
Imaginea articolului Generaţia copiilor infectaţi cu HIV pe vremea lui Ceauşescu face, la rândul ei, copii. Are dreptul? Răspunsul dramatic al Oanei, seropozitivă

Generaţia copiilor infectaţi cu HIV pe vremea lui Ceauşescu face, la rândul ei, copii. Are DREPTUL? Răspunsul dramatic al Oanei, seropozitivă (Imagine: Shutterstock)

 Părinţilor le-a rămas durerea de a-şi creşte copiii îmbolnăviţi prin spitalele comuniste în timpul intervenţiilor medicale sau prin transfuzii de sânge, iar unora dintre medici - mai puţini de o mână - pionieratul în domeniu şi lupta de a înţelege o boală de care România întreagă afla abia după '89. De la televizor. Pentru că SIDA era un secret, pe care doar câţiva oameni în halate albe de la "Matei Balş" îl ştiau. Din 1985, când primul caz de infecţie HIV/SIDA fusese raportat aici.

Revoluţia le-a adus românilor libertate şi acces neîngrădit la informaţii, din spatele unui ecran color de televizor. Le-a adus şi filmări cu copii-deţinuţi în "orfelinatele groazei" din Sighet, Siret, Bistriţa ori Bacău, şi le-a adus şi vestea că aveam 1.094 de cazuri de SIDA la copii, jumătate dintre cazurile de SIDA pediatric din Europa. "Orfanii" şi "cobaii lui Ceauşescu", aşa cum au fost numiţi cei infectaţi cu HIV, erau o realitate pe care cei mai mulţi dintre români păreau incapabili s-o digere. Dar nici nu o puteau ignora. În 1995, România raporta 3.727 de îmbolnăviri cu SIDA, din care 3.403 la copii.

La 20 de ani de la acel moment, în evidenţa Ministerului Sănătăţii, respectiv a Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, se află 12.732 de persoane (n.r. potrivit ultimei actualizări din 30.09.2014). Printre ele, şi copiii infectaţi în perioada ceauşistă, cei 60% care au supravieţuit în bătălia cu virsul, deveniţi azi adulţi. Adulţi care, seropozitivi fiind, fac la rândul lor copii. Adesea nu unul, ci doi sau chiar trei.

Vă sperie asta? Vi se pare normal? Are un seropozitiv „dreptul” ăsta, să facă copii? Este „legal”? Va transmite la rândul său virsul HIV noilor-născuţi? Sunt doar câteva dintre problemele "morale" şi dilemele pe care noi, majoritatea aşa-zis normală, ni le punem şi căutăm răspunsuri de la cei care trăiesc şi luptă cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi cu boala (SIDA) în fiecare clipă. Chiar şi acum.

Vă invităm să o cunoaşteţi pe Oana, potrivit convenţiei cu ea aşa o să o numim, o femeie seropozitivă, în vârstă de 27 de ani, care a ales să devină mamă. Şi a născut, iar astăzi are doi copii.

Citeşte articolul integral pe Gândul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici