- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Senatul nu a primit nicio solicitare de la Parchet pentru percheziţionarea casei lui Banias
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că pe adresa Senatlui nu a sosit până acum nicio solicitare de la DNA sau Parchetul instanţei supreme pentru percheziţii în cazul senatorului PDL Mircea Banias.
Geoană a spus că, din câte ştie, în cazul senatorilor care nu au fost şi miniştri DNA poate recurge la percheziţii printr-o procedură care nu implică obligatoriu acordul Camerei respective a Parlamentului.
El a adăugat că doar în cazul parlamentarilor care au fost şi miniştri, în baza legii răspunderii ministeriale, Camera Deputaţilor, respectiv Senatul, trebuie să-şi dea acordul pentru percheziţie sau arestare.
Mircea Banias, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, a fost ales în colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, la alegerile din 30 noiembrie 2008.
Senatorul Mircea Banias este vicelider al grupului parlamentar al PDL.
Mircea Banias a condus organizaţia judeţeană Constanţa a PDL din august 2008 şi până în luna martie a acestui an, când la PDL Constanţa au avut loc alegeri. Mircea Banias a candidat pentru un nou mandat la şefia filialei PDL, însă a pierdut alegerile, preşedinte al organizaţiei fiind desemnat directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru.
Secţia de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, parlamentarul fiind adus, luni, pentru a fi audiat la sediul DNA - Structura Centrală.
Surse judiciare au declarat că locuinţa lui Mircea Banias nu este percheziţionată în cadrul acţiunii de luni, precizând că pentru o astfel de măsură este necesar avizul Senatului.
Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
"În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", potrivit articolului 72 din Constituţie.
Zeci de percheziţii au loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu. La descinderi participă poliţişti de frontieră, coordonaţi de procurori DNA, acţiunea începând la ora 6.00.
Reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră au declarat pentru MEDIAFAX că aproximativ 50 de percheziţii au loc în Constanţa şi în Capitală, într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă instrumentat de Poliţia de Frontieră în octombrie 2010.
Percheziţiile - 25 în Constanţa şi 25 în Bucureşti - vizează aducerea la audieri, la sediul DNA, a mai multor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu, au declarat surse judiciare.
Senatorul PDL Mircea Banias a fost acuzat pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.
Mircea Banias a fost cercetat în acest dosar alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu.
În februarie, Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu au fost trimişi în judecată în dosarul UCM Reşiţa. Procurorii anticorupţie au dispus atunci scoaterea de sub urmărire penală în această cauză a senatorului democrat-liberal de Constanţa Mircea Banias.
"Din probele administrate în cauză a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsura aprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcute de învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea inculpatului Said Baaklini", preciza DNA într-un comunicat de presă.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 7 martie, la bilanţul Ministerului Public, că ar vrea să vadă acţiuni la "vămile de interior", unde este "esenţa fraudei vamale", precum şi acţiuni în Vama Constanţa.
"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus atunci Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO