Prima pagină » Social » Geografia Uniunii Europene, materie în clasa a XII-a. Propunere trimisă către minister de profesorii din Timiş

Geografia Uniunii Europene, materie în clasa a XII-a. Propunere trimisă către minister de profesorii din Timiş

Geografia Uniunii Europene, materie în clasa a XII-a. Propunere trimisă către minister de profesorii din Timiş
Gabriel Negreanu
03 mart. 2025, 15:38, Social

Într-o scrisoare deschisă, adresată, marţi, ministrului Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, profesorii de geografie din judeţul Timiş au propus modificarea proiectului Planului-cadru pentru elevii de liceu, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi aflat în dezbatere publică până în data 6 martie 2025. Proiectul prevede ca elevii de liceu să îşi poată alege o treime din obiectele de studiu, începând cu clasa a XI-a până la absolvire, iar disciplinele Geografie şi Istorie nu ar mai fi studiate, făcând loc Istoriei comunismului şi Istoriei evreilor, Holocaustul.

Semnatarii scrisorii susţin că „Geografia nu trebuie să lipsească din trunchiul comun de studiu pentru clasele terminale de liceu”, arătând către importanţa acestei discipline: „…contribuie nu doar la formarea culturii generale a tinerilor, ci şi la startul în formarea profesională specifică a mai multor domenii ale practicii sociale, unele cu mare deschidere spre viitor – sisteme informatice geografice şi AI, schimbări globale nu doar climatice, ci de identitate, alteritate, interculturalitate şi (in)toleranţă, cunoaşterea şi accesul la resurse, hazarde şi controlul vulnerabilităţilor, gestiunea spaţiului, protecţia mediului, planificare teritorială şi reducerea disparităţilor, înţelegerea mizelor geopolitice.”

În textul Scrisorii, profesorii de geografie din Timiş au propus şi o nouă structură a disciplinei pentru toţi anii de liceu.

Astfel, în clasa a IX-a, elevii ar urma să înveţe Geografia fizică, cu accent asupra categoriilor naturale fundamentale ale mediului şi a elementelor de potenţial al geosferelor pentru dezvoltarea societăţii.

Cei din clasa a X-a, ar trebui să studieze Geografia umană, cu analiza conceptelor fundamentale ale sociogeosferei şi accent pe problemele induse de dinamica umană actuală la nivel general, iar în cei doi ani terminali Geografia României, ca prim nivel de integrare regională a dimensiunilor spaţiale şi funcţionale ale geosferelor, şi Geografia Uniunii Europene în context regional şi global, cu accent pe rolul şi poziţia U.E. în dinamica lumii contemporane, de la schimbările globale, la hazardele din antropocen şi până la opţiunile fundamentale pe care ţările UE le au în faţă pentru a construi un viitor mai bun pentru cetăţenii lor.

Cadrele didactice din Filiala Timiş a Societăţii Naţionale de Geografie precizează că „prezenţa disciplinelor geografice în trunchiul comun, indiferent de filieră, profil, specializare, răspunde nevoilor de formare stipulate chiar în documentul care fundamentează propunerea noului plan-cadru” şi că varianta propusă de ele „vine în sensul nevoii de a reduce analfabetismul funcţional şi a sprijini performanţa de înalt nivel”.

În acelaşi timp, Scrisoarea, semnată de Prof. univ. Dr. Nicolae POPA, menţionează că reuşita procesului de înnoire a învăţământului, iniţiată prin noul Plan-cadru, va fi deplină doar dacă „vor fi prevăzute şi soluţii sustenabile de formare periodică a cadrelor didactice”.