- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
George Costin se lăuda fiului său că îl omoară pe procuror, Cotenescu se oferea să "îl aranjeze"
Fostul secretar de stat George Costin, arestat pentru fapte de corupţie, a fost interceptat în timp ce îl ameninţa cu moartea pe procurorul de caz, iar Serafim Cotenescu a fost înregistrat în timp ce se oferea să "îl aranjeze" pe magistrat şi chiar să îi aducă lui Costin "o mână a acestuia.
George Costin se lăuda fiului său că îl omoară pe procuror, Cotenescu se oferea să "îl aranjeze" (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin şi membrii Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu au fost arestaţi preventiv în 28 februarie, de magistraţii Tribunalului Argeş.
George Costin este acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 - 2011, un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
George Costin a fost interceptat de procurori în 19 ianuarie, în timp ce purta o discuţie cu fiul său, la telefon folosind expresia "eu îl omor pe procuroru' ăsta", apoi spunând că nu se lasă până nu-l scoate afară din magistratură.
În convorbirea respectivă, care apare în motivarea deciziei instanţei Tribunalului Argeş de arestare preventivă a lui George Costin, dată vineri publicităţii, judecătorii au reţinut că apar ameninţări cu moartea la adresa procurorului.
"C.G. (Costin George, n.r.): Băi, deci, ei atunci trebuie să spună, am autorizaţie de la ăla. Ai înţeles?
Domnul: Nu-ţi spune serviciu. El e, e...
C.G.: Spune sau nu spune n-are importanţă, că eu dup-aia ajung la instanţă, că vreau să-i omor p-ăştia, înţelegi? Eu până nu-l omor pe procuroru' ăsta nu mă las. Ăsta, până nu-l scot afară din procuratură nu mă las.
Domnul: Ăhă, am înţeles".
În altă convorbire interceptată de procurori, care datează din 10 ianuarie 2012, Serafim Cotenescu se laudă la telefon spunându-i fostului secretar de stat că-i aduce nu numai informaţii despre procurorul de caz, ci şi mâna acestuia.
"C.G.: Da, e bine. Care-i problema? Vreau şi eu nişte date despre ă ... securistul ăsta, cine este ăsta. În rest, nu-i nicio problemă.
C.S.: Să-mi spuneţi şi mie ca să putem să ... aranjăm.
C.G.: Da. Spune-i că ... spune-i lui I. că vreau date concrete. Şi când vii, să-mi aduci date concrete despre el, da?
C.S.: Da, domnu' ministru. Şi ... vă spun eu. Îl aranjez ... Dacă nu ... dacă vreţi să vă aduc o mână, o mână vă aduc, dacă vreţi.
C.G.: Vreau date şi după aia...(neinteligibil) da.
C.S.: Bine, domnu' ministru. Bine. Să trăiţi! Să trăiţi şi o zi bună! Şi numai atâta.
C.G.: Pa. Pa."
Magistraţii reţin, în motivarea deciziei de arestare preventivă, că toate aceste aspecte demonstrează pericolul pentru ordinea publică pe care îl reprezintă lăsarea în libertate a celor doi.
"La toate acestea se mai adaugă faptul că şi după ce George Costin a fost numit în funcţia de secretar de stat a continuat activitatea infracţională, iar demersurile sale în sensul compromiterii credibilităţii procurorului de caz s-au desfăşurat în acestă perioadă, după ce DNA a efectuat primele percheziţii în ianuarie 2011", reţin magistraţii în motivarea deciziei de arestare preventivă.
Magistraţii reţin că George Costin a încercat să denatureze aflarea adevărului prin influenţarea unor persoane care au fost citate în calitate de martori, prezentând în acest sens o interceptare purtată cu o persoană, C.L., care foloseşte un post telefonic al SC V.I. SRL şi din care rezultă că fostul secretar de stat a instruit martorii citaţi de procuror cu ce trebuie să declare.
'Domnul: E foarte bine. Da. Da să mă sune, dar să mă sune din timp. Da. Costin, da. (vorbesc concomitent - nota procurorului)
C.G.: O să te sune domnul C. şi vă stabiliţi în jur de ora doişpe, vă vedeţi acolo...
Domnul: E perfect!
C.G.: Deci eu le-am spus, eu le-am spus că...Îţi spun eu care este chestia. Mai mult ca sigur ... Probabil când ... (neinteligibil) ... la un moment dat ... a mai greşit şi au mai făcut două rânduri de contracte. Înţelegi?
Domnul: Am înţeles.
C.G.: Care-i problema?
Domnul: Da...Da' nu-i treaba ta. Este treaba mea şi a lui P.
C.G.: ...(neinteligibil) ... Eu le-am zis că o să-i spună ... Deci, nu, dar oamenii tre' să spună: «Domnu' procuror, care-i problema dumneavoastră, domne? Domne, acest contract este între asociaţie şi membru.»
Domnul: Exact! Exact!
C.G.: «Între două părţi. Dumneavoastră, aveaţi ... n-aveţi loc aicea, dom'ne! Noi toţi am...(neinteligibil)...acest contract».
Domnul: Nu...nu are. Asta am vrut să spun.
C.G.: «Şi ... (neinteligibil)...hârtiile înapoi la asociaţie, domnule!»
Domnul: Da, ştiu, asta încerc să susţin. Da, da, da.
C.G.: Noi vorbim mâine, când ne vedem. Da?
Domnul: Bine. Ne vedem mâine."
Decizia de arestare preventivă a George Costin, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti.
Potrivit DNA, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" George Costin le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare a certificatelor de revoluţionar numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani, şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004.
În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost viraţi în conturile lui George Costin.
"Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumelor de bani au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluţionari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004", precizează procurorii DNA.
George Costin a fost eliberat, în 27 februarie, din postul de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO