- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania ridică o parte din restricţiile pentru români de pe piaţa muncii. Absolvenţii de facultate, ucenicii şi sezonierii nu mai au nevoie de permis în 2012
Românii absolvenţi de facultate care cer un loc de muncă potrivit pregătirii lor, persoanele care încep o pregătire profesională într-o întreprindere şi cei care accesează locuri de muncă sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de muncă pentru Germania începând din 2012.
Andreas Von Mettenhein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste măsuri au fost decise de Guvernul federal de la Berlin, miercuri, şi au ca scop înlesnirea accesului forţei calificate de muncă din România pe piaţa muncii din Germania, informează un comunicat al ambasadei Germaniei la Bucureşti, remis MEDIAFAX.
Astfel, începând de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de muncă obligatoriu pentru următoarele categorii: absolvenţii de facultate care solicită un loc de muncă corespunzător pregătirii lor; persoanele care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi persoanele care accesează locuri de muncă sezoniere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Totodată, în cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională este una standardizată a fost exclusă verificarea priorităţii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai întâi, dacă pentru acel loc de muncă există, în Germania, o persoană în căutarea unui loc de muncă.
"Începând cu 2012 va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania. Un număr mai mare de forţă de muncă - forţă de muncă cu o înaltă calificare, ucenici şi muncitori sezonieri - nu vor mai avea nevoie de un permis de muncă în Germania. Interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua, însă, să existe doar în locurile de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse", a explicat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim.
Ambasada precizează că restricţiile care au fost menţinute au ca scop să protejeze în Germania şomerii de lungă durată şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cu o pregătire profesională slabă, de derapajele existente pe piaţa muncii, îndeosebi pe cei din Germania de Est.
Zece dintre cele 26 de state membre UE (fără România) aplică restricţii cetăţenilor români pe piaţa muncii, acestora adăugându-li-se şi alte state europene precum Norvegia sau Elveţia.
Libera circulaţie pe piaţa muncii este un drept fundamental care permite cetăţenilor unui stat membru al UE să muncească într-un alt stat membru al UE în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru gazdă. Potrivit legislaţiei comunitare, este posibilă restricţionarea liberei circulaţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii din statele nou-intrate în UE. Restricţiile pot fi aplicate pentru o perioadă de maximum 7 ani, astfel că, în cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.
Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pînă la 31 decembrie 2011, când ţările care încă menţin limitările trebuie să notifice Comisia Europeană în privinţa unei decizii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO