Germania urmează să returneze Nigeriei bronzurile de Benin jefuite în perioada colonială

Germania şi Nigeria urmează să semneze vineri la Berlin un acord care va deschide calea pentru returnarea sculpturilor vechi de secole, cunoscute sub numele de Bronzurile de Benin, care au fost luate din Africa în secolul al XIX-lea şi expuse în muzeele germane şi în alte părţi.

Urmărește
352 afișări
Imaginea articolului Germania urmează să returneze Nigeriei bronzurile de Benin jefuite în perioada colonială

Sursa foto: AP

Guvernele şi muzeele din Europa şi America de Nord au încercat din ce în ce mai mult să rezolve disputele privind proprietatea asupra obiectelor care au fost jefuite în perioada colonială, relatează AP.

O expediţie colonială britanică a furat bronzurile în basorelief, împreună cu un număr mare de alte comori, în 1897, din palatul regal al Regatului Benin, în ceea ce este acum sudul Nigeriei.

Fundaţia pentru Patrimoniu Cultural Prusac, o autoritate care supervizează multe dintre muzeele din Berlin, a anunţat anul trecut că a început negocieri oficiale pentru returnarea pieselor care se află în colecţia sa. Multe dintre ele datează din secolele XVI-XVIII.

Memorandumul de înţelegere va fi semnat de ministrul german de externe Annalena Baerbock şi de ministrul culturii Claudia Roth, precum şi de ministrul culturii din Nigeria, Lai Mohammed, şi de ministrul de stat pentru afaceri externe Zubairo Dada.

Detaliile finale ale restituirii nu au fost încă anunţate, dar Fundaţia Prusacă pentru Patrimoniu Cultural spune că se aşteaptă să păstreze unele dintre aceste sculpturi din bronz.

Smithsonian a retras 10 piese din bronzuri de Benin din expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă Africană din Washington, D.C., şi a anunţat anul acesta o nouă politică de restituire etică. Alte muzee din SUA au început, de asemenea, discuţii privind returnarea unor astfel de obiecte, în timp ce Franţa a declarat anul trecut că va returna aşa-numitele Comori Abomey în Benin, ca parte a unui efort mai amplu de a repara greşelile coloniale.

Însă multe dintre obiecte rămân în British Museum, care a rezistat solicitărilor de a le returna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici