Prima pagină » Social » Ghebe şi bureţi, cele mai căutate ciuperci pe Valea Prahovei. Zeci de kilograme sunt conservate pentru iarnă de gospodine | FOTO, VIDEO

Ghebe şi bureţi, cele mai căutate ciuperci pe Valea Prahovei. Zeci de kilograme sunt conservate pentru iarnă de gospodine | FOTO, VIDEO

Bureţi negri, roşiori, păstrăvi, ghebe, râşcovi sau creasta cocoşului sunt doar câteva dintre ciupercile pe care cunoscătorii le caută în pădurile de pe Valea Prahovei. Gospodinele obişnuiesc să le conserve pentru iarnă, astfel că zilnic oamenii adună zeci de kilograme.
Ghebe şi bureţi, cele mai căutate ciuperci pe Valea Prahovei. Zeci de kilograme sunt conservate pentru iarnă de gospodine | FOTO, VIDEO
Laura Petrescu
15 oct. 2017, 09:06, Social

Locuitorii de pe Valea Prahovei obişnuiesc, toamna, să pună la oţet, saramură sau la la congelator, ciuperci culese de ei din păduri. Bureţii negri, roşiori, păstrăvii, ghebele, râşcovii sau ciupercile creasta cocoşului sunt printre preferatele localnicilor.

Îm fiecare toamnă, familii întregi din Sinaia sau Buşteni merg în pădure la cules de ciuperci şi ştiu foarte bine, din moşi-strămoşi, care sunt comestibile şi care nu.

„Primul sfat pe care îl dă orice ciupercar este să culegi doar ceea ce cunoşti. Ele nu prea se deosebesc, cele otrăvitoare sunt foarte atractive cromatic. Sunt multe ciuperci pe care lumea nu le cunoaşte. Şi asta este recomandarea: să culegi doar ce cunoşti. Eventual, iei un exemplar acasă şi îl identifici după cărţi”, ne-a povestit un bărbat din Sinaia, care a venit la cules cu fiul său.

„Am cules multe, într-un timp scurt. De la ora 10 la 12, am adunat aproximativ 20 de kilograme. Am găsit râşcovi, creasta cocoşului şi ghebe. Mergem aproape zilnic în pădure. De mic am mers”, a povestit un tânăr de 30 de ani.

Dacă bărbaţii ies în pădure şi culeg ciuperci, femeile fac murăturile, care sunt tradiţionale în zonă, sau pun ciuperci la congelat pentru iarnă.

„Adunăm peste 40 de kilograme, lejer, toamna. Punem la congelator, le conservăm. Şi dăm la rude, prieteni, copii”, a povestit o gospodină.

Femeia face murături de ciuperci, adevărate delicatele, de peste 20 de ani. Şi cum ciupercile sunt extrem de gustoase, le foloseşte în fel de fel de reţete.

„Depinde ce vrei să faci cu ele. Poţi să facă chiftele, sarmale, cu maioneză şi usturoi, poţi face drob, ruladă, la cuptor, clătite cu ciuperci, ouă umplute, să le pui la murat, tocană, ca un ostropel cu usturoi şi cimbru şi suc de roşii, foaie de dafin şi pui ciuperci asortate, musaca, cu ciuperci în loc de carne sau zacuscă. Reţetele le-am descoperit de-a lungul timpului. Pe zi ce trece descopăr alte reţete”, a mai spus gospodina.

Potrivit acesteia, sunt ciuperci, cum ar fi creasta cocoşului şi păstrăvul, care se aseamănă la gust cu carnea de pui. Bureţii negrii, buni la oţet, sunt consideraţii regii pădurii.