Ghica despre cazul Damaschin: E un caz regretabil, nu cunosc detalii şi nu fac speculaţii

Preşedintele CSM, Alina Nicoleta Ghica, a declarat, vineri, la Suceava, că decesul lui Dinu Damaschin la Curtea de Apel Bacău este un caz "regretabil", dar a evitat să facă alte aprecieri motivând că nu cunoaşte detaliile acestui caz.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Ghica despre cazul Damaschin: E un caz regretabil, nu cunosc detalii şi nu fac speculaţii

Alina Nicoleta Ghica (Imagine: Razvan Chirita/Medifaxs Foto)

Ghica a declarat corespondentului MEDIAFAX că decesul lui Dinu Damaschin la Curtea de Apel Bacău, unde instanţa rămăsese în pronunţare în cazul recursului făcut de Damaschin la prelungirea arestării preventive în dosarul în care era cercetat, este "un caz regretabil".

"Sigur, este un caz regretabil, dar întrucât nu cunosc detaliile acestui caz nu vreau să fac speculaţii asupra acestui eveniment", a spus preşedintele CSM.

Întrebată dacă în astfel de cazuri, când un arestat preventiv este în greva foamei, trebuie adoptate anumite măsuri speciale, Ghica a răspuns că "nu este în atribuţia CSM elaborarea sau aplicarea unor regulamente pentru funcţionarea unităţilor din regimul penitenciar".

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Bacău, Cătălin Şerban, a declarat că Dinu Damaschin a fost citat cu mandat de aducere pentru soluţionarea unui recurs referitor la prelungirea mandatului de arestare preventivă a acestuia.

"S-a judecat cauza, a rămas în pronunţare, iar până când completul a deliberat lui Dinu Damaschin i s-a făcut rău", a spus Şerban.

El a mai spus că la faţa locului au ajuns două ambulanţe, însă echipajele medicale nu l-au putut salva pe Damaschin, în jurul orei 14.15 fiind constatat decesul.

Avocatul lui Dinu Damaschin, Petru Ivaşcu, a declarat pentru MEDIAFAX că acesta era în greva foamei din 22 decembrie 2011, de când a fost reţinut şi dus în arestul Poliţiei Bacău.

În seara respectivă, Damaschin a anunţat că intră în greva foamei în semn de protest faţă de măsura arestării preventive. După 20 de zile de grevă, timp în care a fost monitorizat medical, analizele au ieşit mai bune decât cele de la momentul începerii protestului, potrivit unor surse judiciare.

Deşi se afla de mai mult timp în greva foamei, Damaschin nu a făcut nicio cerere către instanţă pentru a fi eliberat din arest preventiv din motive medicale, au declarat sursele judiciare.

Petru Ivaşcu a afirmat că a reuşit să vorbească doar câteva minute cu Dinu Damaschin, înainte de venirea instanţei în sala de judecată, acesta vorbind foarte greu şi fiind foarte slăbit.

Avocatul a mai spus că, în opinia lui, Dinu Damaschin trebuia supravegheat constant şi foarte atent, în condiţiile în care starea sa de sănătate era vizibil înrăutăţită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici