Ghid de supravieţuire în faţa reţelelor de proxenetism: "Atenţie la lover boy şi relaţiile online"

Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, a declarat, pentru MEDIAFAX că sunt câteva lucruri care trebuie evitate pentru ca tinerele să nu ajungă victime în reţelele de trafic de persoane, printre acestea fiind relaţiile online cu necunoscuţi sau iubiţii care trec rapid la şantaj.

Urmărește
2518 afișări
Imaginea articolului Ghid de supravieţuire în faţa reţelelor de proxenetism: "Atenţie la lover boy şi relaţiile online"

Ghid de supravieţuire în faţa reţelelor de proxenetism: "Atenţie la lover boy şi relaţiile online"

"Prevenirea răpirilor şi a sechestrărilor de persoane în scopul desfăşurării traficului de carne vie, este o chestiune pe cât de serioasă, pe atât de complicată, complexă şi contradictorie. Nu mai e deloc o noutate că manifestări sociale proprii unor vremuri despre care credeam că fac strict obiectul cercetării istorice, cum ar fi sclavia ori pirateria, iată că ne trezesc brusc şi violent din confortul iluzoriu, şi ne pun în situaţia pe care nu ne-am fi închipuit-o sub nici o formă, de a le confrunta", spune Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară.

Tocmai de aceea este complicat să creezi un "ghid" legat de "ce nu trebuie să faci" pentru a fi sigur că nu ajungi victima unor reţele de trafic de persoane.

"Dintre toate sfaturile uzuale adresate tinerelor fete şi anume:

-să nu intre în discuţii cu persoane cunoscute întâmplător

- să nu schimbe numere de telefon cu acestea, ori alte date care ar putea duce la identificarea şi localizarea lor exactă

- să nu se angreneze pe reţelele de socializare în conversaţii cu "prieteni" virtuali şi să nu dea curs invitaţiilor de orice natură ale acestora

- să citească cu atenţie şi să-şi însuşească politica de securitate în mediul virtual

- să fie atente la ce mâncă ori beau, fie că şi-au comandat ele, dar mai ales dacă le-au fost oferite

- să nu se urce în maşini cu necunoscuţi ori ocazionali

Asupra unuia singur m-aş opri cu mai multă insistenţă. E vorba de comportamentul consecutiv şantajului. Se ştie deja că modus operandi cel mai cunoscut şi aplicat, este şantajul emoţional consecutiv acţiunii unui "lover boy". Acesta o seduce pe fată, întâlnirea amoroasă este filmată în secret, iar ulterior, fata este ameninţată că imaginile respective vor fi făcute publice dacă, evident, nu îl "ajută" pe individ să câştige banii necesari pentru a ieşi dintr-o "încurcătură" închipuită. Ajutorul trebuie să contea în prostituarea nefericitei copile, iar de la prima cedare, totul este pierdut. "Lover boy" devine "gelos", începe s-o bată, sfârşind prin a o vinde unui alt nemernic.

Viaţa fetei ăleia se va fi încheiat, deşi ea continue să respire... Cam ăsta e scenariul. Trist, urât, pervers, subuman dar, real. Se întâmplă acum, printre noi. Ei, acestor fete le-aş recomanda ca din momentul primei vorbe a şantajului, să fugă direct în braţele mamei şi ale tatălui şi împreună să meargă direct la poliţie. Cu siguranţă nu toţi poliţiştii sunt din categoria celor pripăşiţi întâmplător în meseria asta, aşa încât pe de-o parte copila este ajutată să nu cadă în capcană, iar pe de alta, poliţia mai prinde un capăt de fir din reţeaua nemernicilor, având posibilitatea s-o destrămeze", a mai spus acesta.

Valeriu Şuhan are şi un sfat pentru Poliţia Română.

"Revin la o idee anterioară şi invit IGP să lanseze o invitaţie sociologilor, şi criminologilor, dar şi psihiatrilor şi psihologilor de cel mai înalt rang, să iniţieze un studiu pluridisciplinar asupra traficului de carne vie şi sclaviei. Cred că ar fi extrem de folositor şi ar salva vieţile şi destinele multor oameni şi familii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici