Ghid pentru egalitate de şanse la locul de muncă: Femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii

Principiul potrivit căruia femeile şi bărbaţii trebuie remuneraţi la fel pentru muncă egală este încălcat în România şi în UE, studiile arătând că veniturile femeilor sunt cu 18 la sută mai mici, rezultă din Ghidul privind integrarea egalităţii de şanse în politicile întreprinderilor, lansat marţi.

Urmărește
1288 afișări
Imaginea articolului Ghid pentru egalitate de şanse la locul de muncă: Femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii

Ghid pentru egalitate de şanse la locul de muncă: Femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

SIVECO România SA, Academia de Studii Economice Bucureşti şi MEDIAFAX SA au lansat, marţi, Ghidul privind integrarea egalităţii de şanse în politicile întreprinderilor şi portalul www.carierepentrufemei.ro, care fac parte din proiectul european "Şanse egale pentru cariere de succes".

Ghidul cuprinde analiză legislativă, instrumente de lucru, exemple de bune practici dezvoltate la nivel naţional şi internaţional pentru asigurarea egalităţii de şanse, constituind un instrument pentru departamentele de resurse umane din cadrul companiilor româneşti în asigurarea de şanse egale.

Nerespectarea principiului privind remunerarea egală a femeilor şi bărbaţilor nu este specifică doar României, studiile demonstrând că în Europa femeile câştigă în medie cu aproximativ 17,8 la sută mai puţin decât bărbaţii, în unele ţări diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi fiind chiar mai accentuată.

"Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi are un impact semnificativ asupra câştigurilor femeilor de-a lungul vieţii, precum şi asupra pensiilor acestora, o remunerare mai mică însemnând automat o pensie mai mică, aceasta constituind şi cauza unui risc de sărăcie mai mare pentru femeile în vârstă. S-a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi este consecinţa discriminării continue şi a inegalităţilor de pe piaţa muncii care, în practică, le afectează în special pe femei. Această diferenţă este de ordin juridic, dar mai ales de ordin social sau economic", se arată în ghid.

Comisia Europeană a propus, prin Strategia privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în Europa, organizarea, în fiecare an, a unei Zile europene a egalităţii salariale, pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la faptul că femeile câştigă în continuare cu aproximativ 18 la sută mai puţin decât bărbaţii în Uniunea Europeană.

Materialul lansat marţi mai arată că ocupaţiile în care predomină femeile sunt, în general, mai prost plătite, activităţile "feminizate" ale economiei naţionale fiind educaţia şi sănătatea.

Totodată, statistic, se observă că bărbaţii reprezintă mai mult de jumătate din populaţia activă, în condiţiile în care populaţia României este în proporţie de 51,3 la sută formată din femei.

Datele oficiale arată că, la nivelul miniştrilor, în 2009 doar 14 la sută erau femei. Proporţia reprezentată de prezenţa femeilor în consiliile judeţene şi locale era de 12,6%, iar doar 4,7 la sută din funcţiile de prefect nu erau ocupate de către bărbaţi. De asemenea, dintr-un total de 3.184 de primari, doar 114 erau femei, ceea ce reprezintă 3,5 la sută.

La nivel european cifrele arată puţin mai bine, în Parlamentul European, potrivit EUROSTAT, 35 la sută din locuri fiind ocupate de femei.

În ceea ce priveşte femeile membre ale parlamentelor naţionale în Europa, media este de 24 la sută, iar în cazul guvernelor naţionale media este de 27 la sută.

Legislaţia naţională obligă angajatorii să asigure egalitatea de şanse şi de tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispoziţii pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex în regulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamentele interne ale unităţilor.

Angajatorii sunt obligaţi să îi informeze permanent pe angajaţi, inclusiv prin afişare în locuri vizibile, asupra drepturilor pe care aceştia le au în ceea ce priveşte respectarea egalităţii de şanse şi de tratament în relaţiile de muncă însă, de cele mai multe ori, subiectul este tratat cu insuficientă atenţie.

În România, dar şi în UE, politicile privind egalitatea de şanse revin guvernelor însă respectarea lor la nivelul întreprinderilor este deficitară.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei ar fi necesară instituirea unui Comitet pentru egalitate de şanse la nivelul întreprinderilor care să asigure pe de o parte implementarea politicilor de gen, dar şi să medieze eventualele conflicte de muncă care au la bază fapte de discriminare.

Comitetul, format din reprezentantul sindicatului sau cel al salariaţilor, un reprezentant din departamentul de HR şi unul din partea conducerii întreprinderii sau a patronatului ar trebui să asigure în mod activ informarea angajatorilor cu privire la obligaţiile pe care le au în vederea respectării principiului egalităţii de şanse, să elaboreze recomandări şi criterii care să poată sprijini şi orienta conducerea în aplicarea de politici de abordare integrată, să primească sesizări sau reclamaţii de la persoanele care se consideră discriminate şi să monitorizeze respectarea egalităţii de şanse şi tratament în cadrul întreprinderii, dar şi a felului în care sunt soluţionate eventualele reclamaţii.

Ghidul privind integrarea egalităţii de şanse în politicile întreprinderilor a fost publicat în 5.000 de exemplare care vor fi distribuite întreprinderilor, camerelor de comerţ şi industrie, precum şi partenerilor sociali din fiecare regiune.

Managerul proiectului, Rodica Papadopol, a declarat că, începând de miercuri, în cadrul proiectului vor fi organizate seminarii cu managerii de resurse umane în cele opt regiuni de dezvoltare.

Conţinutul Ghidului poate fi accesat şi în format multimedia pe portalul proiectului, www.carierepentrufemei.ro.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de succes" este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici