GHID pentru minivacanţa de 1 MAI: De la destinaţii, tarife, modalităţi de transport la cum va fi VREMEA la munte şi la mare

Litoralul, staţiunile balneare şi montane din România dar şi oraşe din străinătate precum, Lisabona, Dubai şi Sharm El Sheikh sunt printre cele mai căutate destinaţii ale românilor pentru minivacanţa de 1 Mai. Cererea pentru astfel de vacanţe este mai mare cu 10% faţă de anul trecut, când 1 Mai a coincis cu Paştele.

Urmărește
3056 afișări
Imaginea articolului GHID pentru minivacanţa de 1 MAI: De la destinaţii, tarife, modalităţi de transport la cum va fi VREMEA la munte şi la mare

Ghid pentru minivacanţa de 1 MAI: De la destinaţii, tarife, modalităţi de transport la cum va fi VREMEA la munte şi la mare

Românii pleacă la mare cu trenul de 1 MAI. Vagoanele sunt PLINE, CFR Călători suplimentează numărul de locuri/ Care sunt TARIFELE la tren, autocar, Uber şi maşini particulare

Pentru minivacanţa de 1 Mai sunt fi puse în circulaţie trenuri suplimentare, iar faţă de graficul de circulaţie obişnuit capacitatea de transport va creşte cu peste 8.000 de locuri, precizează vineri CFR Călători, în contextul în care gradele de ocupare ale vagoanelor sunt între 85% şi 110%.

În Gara de Nord din Bucureşti, cu greu se mai găsesc bilete chiar şi fără loc spre litoral, iar administratorii trenurilor iau deja în calcul suplimentarea cu noi vagoane a garniturilor pentru care cererea de bilete depăşeşte capacitatea de transport.

„Capitala şi oraşele din ţară Baia Mare, Beclean pe Someş, Braşov, Arad, Petroşani, Târgu Jiu, Craiova, Iaşi, Vaslui, Suceava Nord, Timişoara Nord, Drobeta Turnu Severin vor fi conectate cu litoralul prin trenuri directe, până la/de la Mangalia”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Mersul trenurilor din ţară/Bucureşti către litoral poate fi consultat urmărind acest LINK.

Minivacanţa de 1 Mai: Ce tarife au transportatorii la tren, autocar, Uber şi maşinile particulare

Transportatorii feroviari practică tarife între 40 şi 60 de lei pentru un bilet pe relaţia Bucureşti-Constanţa, iar transportatorii de pe şosele fac faţă cu greu concurenţei feroviare, percepând tarife de la 30 la 50 de lei.

Ce destinaţii aleg românii pentru vacanţa de 1 Mai

Pentru vacanţe în România turiştii au plătit între 300 şi 500 lei/persoană pentru două nopţi de cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 şi 5 stele  şi au putut fi achitate şi cu vouchere de vacanţă. În cazul city-break-urilor în străinătate, pachetele au pornit de la 499 de euro/persoană pentru trei nopţi de cazare hoteluri de patru stele cu mic dejun. Pentru Sharm el Sheikh şi Dubai, destinaţii preferate pentru plajă, durata vacanţei este de 8 zile şi a costat de la 490 de euro/persoană, pe charter, cu all inclusive şi toate taxele incluse. 

Cererea pentru vacanţe în Sharm el Sheikh a fost ridicată încă din perioada de Early Booking, în care turoperatorul a înregistrat, per ansamblu, o creştere de 20% faţă de anul trecut. Dintre destinaţiile verii, cele mai mari vânzări s-au înregistrat pentru vacanţe în Zakynthos, Creta (Chania), Kos, reluată în 2017 după o pauză de un an, cauzată de criza refugiaţilor, şi Tenerife.

Cele mai vândute pachete turistice au fost sejururile pe charter, de şapte nopţi cu demipensiune, la hoteluri de patru stele. Preţul pentru un pachet în Grecia porneşte de la 325 euro/persoană pentru un sejur de şapte nopţi cu mic dejun, iar pentru un sejur de şapte nopţi în Tenerife, de la 624 de euro/persoană. Turiştii Cocktail Holidays au mai cumpărat vacanţe în Croaţia (de la 410 euro/persoană), Antalya şi Bodrum (de la 520 euro/ persoană), Spania (de la 624 euro/persoană).

Cea mai ieftină vacanţă vândută în perioada Early Booking a fost achiziţionată în perioada Târgului Naţional de Turism al României, din luna februarie, cu 269 euro/persoană, cu toate taxele, pentru şapte nopţi de cazare cu mic dejun la un hotel de două stele în insula Corfu şi zbor cu compania TAROM. La polul opus, cea mai scumpă vacanţă vândută de Cocktail Holidays a fost în valoare de 14. 0000 de euro, în Cipru, pentru luna august, unde o familie de cinci persoane a optat pentru cazarea la hotelul Four Seasons.

Tarife de la 60 la 450 de lei pe litoralul românesc, pentru minivacanţa de 1 Mai

Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi anul acesta să petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoral, preţurile pentru o noapte de cazare plecând de la aproximativ 15 euro într-o vilă din Eforie, Costineşti sau Vama Veche. La un hotel de cinci stele, turiştii ajung să plătească peste 450 de lei.

Hotelierii spun că pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar vineri totul va fi gata pentru a primi oaspeţi care petrec minivacanţa de 1 mai pe litoralul românesc.

Pe litoralul românesc cele mai ieftine oferte pentru 1 Mai pornesc de la aproximativ 90 de lei pe noapte pentru o persoană, fără mic dejun, la un hotel de două stele din staţiunile Eforie şi Venus. La hotelurile de trei stele, preţurile încep de la 100 - 150 lei de persoană pe noapte în Eforie, Neptun, ori în Mamaia, preţuri ce pot include mic dejun sau chiar demi-pensiune.

Cele mai multe unităţi de patru şi cinci stele sunt în staţiunea Mamaia şi au incluse în preţ şi pachete mai complexe, în care, pe lângă cazare, mic dejun ori demi-pensiune, sunt oferite servicii suplimentare - barbeque, spa, fitness sau piscină interioară.

Şi în sudul litoralului, în staţiunile Costineşti sau Vama Veche, au fost ocupate aproape toate locurile de cazare. În vilele şi pensiunile de aici ofertele pentru o noapte de cazare au fost cuprinse între 60 - 75 de lei şi 300 de lei/ cameră.

Oficial, hotelierii se aşteaptă ca peste 40.000 de turişti să ajungă pe litoralul românesc în weekend-ul de 1 Mai, dar numărul acestora creşte foarte mult dacă sunt puse la socoteală şi locurile de cazare de la particulari.

Pentru aceştia au fost pregătite festivaluri de muzică electronică şi gastronomice, concerte, petreceri în Cluburi şi pe plaje.

Foc de tabără, hamam, berbecuţ la proţap, barbeque şi schi, de 1 Mai, în staţiuni din Valea Prahovei

Gradul de ocupare, de 1 Mai, în staţiunile de pe Valea Prahovei este de peste 80%, unele unităţi fiind complet ocupate. Turiştii sunt aşteptaţi cu aer curat, barbeque sau bere, iar anul acesta, la Sinaia, de 1 Mai se schiază.

Turiştii au rezervat deja în proporţie de peste 80% spaţiile de cazare.

Potrivit APDT, în Sinaia, pe pârtiile de altitudine încă se schiază, iar instalaţiile de transport pe cablu funcţionează la capacitate maximă.

Salvamarii vor ieşi din nou voluntar, de 1 Mai, pe plajele din Constanţa şi Mamaia

Câteva zeci de salvamari voluntari se vor afla pe plajele dintre Constanţa şi Mamaia şi în minivacanţa de 1 Mai din acest an, urmând să vegheze din ATV-uri la siguranţa turiştilor şi fiind pregătiţi să intervină, în caz de necesitate, cu ambarcaţiuni cu motor.

Deşi sezonul estival începe pe litoral de la 1 Mai, serviciul de salvamar este asigurat şi plătit, oficial, cu începere de la 1 iunie, astfel că, în fiecare dintre ultimii ani, în minivacanţa de 1 Mai salvamarii ies pe plajă pe bază de voluntariat.

Potrivit coordonatorului Serviciului Salvamar din Mamaia, Gabriel Culea, salvamarii vor ieşi pe plaje zilele acestea şi vor patrula până după data de 1 Mai.

Salvamari vor fi prezenţi şi pe plajele din sudul litoralului, de la Eforie la Vama Veche, în zonele cu afluenţă mare de turişti.

Turiştii din Mamaia şi Constanţa vor fi plimbaţi de 1 Mai cu autobuzele etajate

Autobuzele etajate vor fi reintroduse în circulaţie, de vineri, special pentru turiştii care îşi vor petrece minivacanţa de 1 Mai în Constanţa şi Mamaia. Autobuzele etejate vor circula zilnic la intervale de 45 de minute, între Gara Constanţa şi capătul staţiunii Mamaia.

Timp de patru zile - între 28 aprilie şi 1 mai - RATC pune în circulaţie traseele turistice spre Mamaia - 40 Mamaia şi 100 Mamaia, cu autobuze etajate.

Turiştii care vor ajunge încă de vineri pe litoral trebuie să ştie că acestea vor funcţiona în program 10.00 - 18.00, cu plecări din Gară cu o frecvenţă de 22 de minute pe ambele linii şi 45 de minute pe fiecare linie.

1 MAI. Cum va fi vremea în weekend-ul de 1 Mai. Prognoza meteo la munte şi la mare

Vremea de 1 mai va fi în general frumoasă, cu temperaturi care nu vor depăşi însă 17-18 grade şi vor fi averse de ploaie izolat şi la mare şi la munte. Probabilitatea de apariţie a ploilor pe litoral va fi mai ridicată începând de sâmbătă, 29 aprilie, astfel încât în unele zile vor fi mai ales averse, în general slabe cantitativ, dar vor fi posibile şi descărcările electrice. La munte, temperaturile vor fi între 6 şi 9 grade şi vor fi averse zilnic pe 28 şi 29 aprilie.

LA MUNTE

În perioada 28 aprilie - 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scădere şi vor oscila, în medie, între 6 şi 9 grade. Ulterior,
regimul termic diurn va fi apropiat de cel caracteristic începutului de mai, cu medii ale maximelor între 7 şi 11 grade. Temperaturile nocturne vor fi scăzute îndeosebi în primele două nopţi, caracterizate prin medii de -6...-4 grade, dar, începând cu 26 aprilie şi până pe 7 mai, aceleaşi medii se vor înscrie în ecartul normal în această perioadă, de la -1 la 4 grade.

În special după data de 27 aprilie vor fi aproape zilnic condiţii de precipitaţii, predominant ploi la altitudini sub 1500 m, pe arii extinse şi izolat importante cantitativ pe 28 şi 29 aprilie.

Vineri: Valorile termice vor caracteriza o vreme mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a lunii aprilie. Ziua cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi izolat ploi de scurtă durată. Începând cu orele serii însă, gradul de instabilitate atmosferică va creşte şi se vor semnala averse de ploaie însoţite de descărcări electrice, condiţii de grindină, iar izolat cantităţile de apă pot depăşi 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare.

Sâmbătă: Instabilitatea atmosferică se va manifesta începând cu orele amiezii prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată, în special asociat averselor. Temperatura aerului va fi în scădere îndeosebi în Carpaţii Occidentali.

Duminică: Cerul va avea înnorări temporar accentuateşi îndeosebi pe parcursul zilei va ploua pe arii extinse. Vor fi şi descărcări electrice, izolat grindină, iar cantităţile de apă local însemnate. Noaptea, în nordul Carpaţilor Orientali, la peste 1800 m, vor fi posibile precipitaţii mixte.

LA MARE

Vineri: Vremea va fi în general  frumoasă şi normală termic. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 16 grade, iar cele minime vor fi de 8 … 9 grade. Noaptea şi dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţă. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 10 şi 12 grade.

Sâmbătă: Vremea va fi în general frumoasă şi normală termic. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 16 grade, iar cele minime vor fi de 9 … 10 grade. Noaptea şi dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 11 şi 13 grade.

Duminică: Vremea va fi în general frumoasă şi normală termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime vor fi de 15 … 16 grade, iar cele minime se vor încadra între 9 … 11 grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 11 şi 13 grade.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici