Ghidul lucrărilor de finisaje - faţade, lucrări din gips carton şi zugrăvit (P)
Lucrările de finisaje în construcţii sunt etapele care urmează după construcţia la roşu şi trecerea imobilului la faza gri. În timp ce lucrările brute sunt responsabile pentru stabilitatea şi siguranţa casei dumneavoastră, lucrările de finisaje contribuie la estetică şi durabilitate; cu ajutorul lucrărilor de finisaje, casa dumneavoastră capătă un aspect finalizat. Este important ca lucrările de finisare să fie abordate temeinic, iar meşterii pe care îi angajaţi să fie experimentaţi şi pricepuţi.
După lucrările pregătitoare, cum ar fi măsurătorile geodezice, săparea terenului, precum şi lucrările brute, care oferă construcţiei structura de bază - fundaţiile, pereţii, acoperişul şi instalaţiile necesare, urmează lucrările de finisaje, care dau casei dumneavoastră aspectul final. În cazul în care imobilul este destinat vânzării, rezultatul lucrărilor de finisare va fi primul lucru pe care cumpărătorul îl va vedea.
Fiecare dintre lucrările de finisaje contribuie atât la funcţionalitatea, cât şi la durabilitatea imobilului. De aceea, este important să angajaţi meşteri de calitate, care sunt foarte buni în meseria lor. Lucrările de finisaje în termeni largi includ diverse lucrări, cum ar fi cele de faţadă, lucrările de gips (montaj uscat), zugrăveli, lucrările de tâmplărie, montarea plăcilor, lucrările de instalaţii sanitare şi electrice...
Ce urmează după construirea structurii şi ridicarea acoperişului casei?
După acoperirea casei şi instalarea tâmplăriei exterioare, urmează montarea faţadei. Faţada este „faţa” casei şi creează prima impresie despre ea. Cel mai popular tip de faţadă în România este faţada de contact. Materialul termoizolant, cum ar fi plăcile de polistiren, se lipeşte cu adeziv adecvat pe suportul care trebuie să fie curat şi uscat, apoi urmează plasarea plasei de armare şi întărire a faţadei. După montarea plasei urmează gletuirea cu un strat de bază pentru stratul final, iar apoi vopsirea faţadei în culoarea dorită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Pentru izolarea faţadei de contact se utilizează cel mai des polistiren, deoarece este mai ieftin decât vata minerală şi mai uşor de instalat. O grosime mai mare a polistirenului înseamnă o economie mai mare de energie. Pentru faţadele cu izolaţie din polistiren de 12 cm grosime, preţurile se situează între 70 şi 90 ron/m2. Preţul pentru polistiren de 15 cm este între 100 şi 130 ron/m2. Dacă utilizaţi polistiren mai gros de 20 cm, preţul faţadei este în jur de 150 ron/m2.
O altă alegere pentru faţada de contact este vata minerală, care oferă o izolaţie fonică mai bună şi o permeabilitate mai mare la vapori. Totuşi, sistemul de faţadă cu vată minerală este cu 30-40% mai scump.
Pe lângă faţada de contact, puteţi opta pentru faţada ventilată. Faţadele ventilate se deosebesc prin faptul că nu sunt montate direct pe structură. Acestea constau din izolaţie, un strat de ventilaţie cu grosimea de 2 până la 5 cm şi învelişul exterior al peretelui. Avantajul faţadei ventilate constă în existenţa stratului de ventilaţie, care permite pereţilor să „respire”, oferă o izolaţie fonică excelentă, previne pierderile de căldură în timpul iernii şi pătrunderea acesteia în timpul verii, reducând astfel necesitatea climatizării. Faţadele ventilate sunt mai rar alese din cauza preţului lor, care variază între 250 şi 500 ron/m2. Pe internet puteţi găsi o listă de preţuri orientative pentru lucrări de construcţii în care le puteţi verifica pe cele pentru montaj de faţade din diferite materiale.
Aici includem şi lucrările de gips, respectiv lucrările de montare a plăcilor de gips-carton, tavanelor suspendate, pereţilor despărţitori şi altor elemente din gips. În acest scop se folosesc în principal plăci de gips-carton. Acestea constau dintr-un miez de gips, adică un nucleu de gips situat între panouri de carton. Aceste plăci cu structură sandwich sunt utilizate pentru construcţii uscate şi sunt o alegere populară datorită montării simple şi rapide, precum şi preţului accesibil. Preţul unui perete despărţitor obişnuit variază între 70 şi 110 ron/m2, iar cel dublu între 200 şi 250 ron/m2.
Cu ajutorul plăcilor de gips-carton se obţin pereţi perfect netezi în care poate fi introdusă izolaţia termică. Fiind vorba de un proces de montaj uscat, se va face mai puţin murdărie şi dezordine decât în cazul altor lucrări. Plăcile de gips-carton sunt supuse unei prelucrări ulterioare, cum ar fi bandajarea, gletuirea şi vopsirea.
Vopsirea pereţilor interiori face, de asemenea, parte din lucrările de finisaje. Aceasta contribuie la estetica interiorului. Cea mai populară alegere de vopsea pentru zugrăvit la noi e cea de vopsele dispersive, care sunt rezistente la apă şi pot fi şterse cu o cârpă umedă, urmată de vopselele semidispersive, care sunt mai accesibile ca preţ, dar nu sunt rezistente la ştergerea umedă, şi tot mai des sunt alese vopselele acrilice, care sunt permeabile la vapori şi elastice, având o putere de acoperire excepţională, aplicându-se într-un strat subţire. Un zugrav vă va percepe, orientativ, pentru vopsirea clasică a pereţilor şi tavanelor interioare (2 straturi, material şi manoperă) între 7 şi 15 ron/m2. Pentru alegerea corectă a vopselei pentru casa dumneavoastră, cel mai bine vă va sfătui un zugrav experimentat, având în vedere situaţia de pe teren.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump