Ghidul pentru identificarea coronavirusului apărut în China şi cum se manifestă el. Modalităţile de prevenire

Noul coronavirus care a apărut în China şi s-a răspândit în mai multe state se manifestă ca o gripă, prin tuse, nas care curge, febră, dureri de gât şi de cap, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). Simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere.

Urmărește
15771 afișări
Imaginea articolului Ghidul pentru identificarea coronavirusului apărut în China şi cum se manifestă el. Modalităţile de prevenire

Sursa: Profimedia Images

Care sunt simptomele infecţiei 

Potrivit sursei citate, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:

- febră ridicată

- nas care curge

- tuse

- dispnee (greutate în respiraţie)

- dureri de cap

- dureri de gât

- o stare generală de rău

Simptomele pot apărea între 2 şi 14 zile de la expunere. La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.

Ce este coronavirusul şi cum se transmite

Virusul misterios din China a fost numit 2019-nCoV şi face parte din familia coronavirusurilor. Ei afectează de obicei animalele, inclusiv bovine, cămile, lilieci şi pisici. Rareori, coronavirusurile prezente la animale pot infecta oamenii, pentru ca apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS).

Specialişitii au crezut iniţial că infectarea oamenilor cu noul virus din China ar fi fost cauzată de animale. Mulţi pacienţi au declarat, însă, că nu au fost expuşi la animale sau pieţe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza a fost infirmată.

Încă nu este clar cât de uşor se răspândeşte noul coronavirus de la o persoană la alta. În cazul MERS şi SARS, răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă.

Modalităţi de prevenire

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecţie cu virusul din China.

„Redu riscul de infecţie cu coronavirus:

- Curăţă mâinile cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool.

- Acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului când tuşeşti şi strănuţi.

- Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

- Găteşte bine carnea şi ouăle.

- Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice şi domestice)”, a recomandat Serviciului de Ambulanţă România, pe Facebook.

În context, directorul Institutului de Boli Infecţioase Adrian Streinu Cercel a declarat că 20% din testele de gripă sunt fals negative.

El a adăugat că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, însă a precizat că unii medicii sunt reticenţi în prescrierea lui şi nu înţelege de ce.

Acesta a mai spus că, în prezent, oamenii vin la spital să facă teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara” şi că a devenit  „o modă”.

Cercel a explicat că, în cazul în care ai dureri de cap, febră de 39 - 40 şi te dor muşchii, nu ai nevoie de niciun test care să îţi arate că ai gripă. Specialistul a precizat că în astfel de situaţii trebuie să te izolezi, să stai în casă şi să îi comunici simptomele medicului de familie.

Tratamentul

Nu există până acum un tratament specific recomandat pentru infecţia noul coronavirus 2019-nCoV, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Persoanele infectate ar trebui să primească asistenţă medicală pentru tratarea simptomelor. Pentru cazurile mai grave, tratamentul ar trebui să asigure funcţionarea organelor vitale. Oamenii care cred că ar fi putut fi expuşi la noul virus din China trebuie să apeleze imediat la medic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici