Ghiţă spune că în dosarul său sunt cercetate peste 20 de persoane şi 50 de firme

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că în dosarul său sunt cercetate peste 20 de persoane şi 50 de firme, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional, fapte care ar fi fost comise în perioada 2000-2015.

Urmărește
682 afișări
Imaginea articolului Ghiţă spune că în dosarul său sunt cercetate peste 20 de persoane şi 50 de firme

Ghiţă spune că în dosarul său sunt cercetate peste 20 de persoane şi 50 de firme (Imagine: Daciana Ilie/Mediafax Foto)

Parlamentarul a spus că peste 20 de persoane şi peste 50 de firme sunt cercetate în dosarul său, pentru evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional şi sprijinire de grup infracţional organizat, fapte care ar fi fost comise în perioada 2000-2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sebastian Ghiță a catalogat acuzaţiile procurorilor ca fiind "cât se poate de trase de păr şi nelalocul lor".

"Eu vreau să vă întreb, în 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut să ştie că nişte firme din România au făcut evaziune fiscală, trafic de influenţă, corupţie", a întrebat retoric Ghiţă, la ieşirea de la DNA.

El a mai afirmat că ştie ce vor oamenii din servicii şi procurorii. "Nu sunt un neiniţiat şi un necunoscător al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratură şi ştiu ce vor", a spus Ghiţă.

Ghiţă a menţionat că procurorii au instituit sechestru pe bunuri şi conturi care îi aparţin lui, dar şi rudelor sale, inclusiv mamei sale, sau prietenilor săi, precum şi unor firme pe care le-a deţinut sau cu care a avut relaţii de afaceri de-a lungul anilor.

Ghiţă a precizat că printre firmele puse sub sechestru se numără firma care operează televiziunea România TV.

Parlamentarul a mai spus că valoarea sechestrului se ridică la zeci de milioane de euro, dar că nu ajunge la cuantumul sumei vehiculate în contractul soacrei fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu.

Deputatul a precizat, de asemenea, că a decis să facă o plângere adresată procurorului general şi că, începând de miercuri, are un război personal cu procurorul care instrumentează cazul său.

"Decizia mea e să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească şi cel chemat să facă acest lucru este procurorul general al României", a spus Ghiţă.

El a afirmat că, în opinia sa, "se încearcă o lovitură de stat" şi a spus că procurorii nu au dreptul să interzică unui parlamentar să-şi exercite atribuţiile.

"Trebuie să înţelegem că parlamentarii României oricât de corupţi, răi şi hoţi, oricât de urât îi arată procurorii, parlametnarii totuşi sunt aleşii oamenilor şi să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atac la democraţie", a declarat el.

Ghiţă a atacat ancheta procurorilor, spunând că în dosar există declaraţiile unor martori sub acoperire "care declară tot ceea ce vor procurorii şi afirmând că persoane implicate în dosar au participat la fabricarea de probe în momentul în care au ştiut că poartă asupra lor echipament instalat de procurori.

"E momentul să le spunem procurorilor că atunci când fabrici probe acestea sunt infracţiuni", a spus Ghiţă.

Ghiţă a mai spus că dosarul său este unul politic.

"Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu-şi dă demisia atunci când vor aceşti oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plăti", a mai spus Ghiţă.

Parlamentarul a afirmat că dosarul său are ca miză demisia lui Victor Ponta. "Mi s-a spus că nu voi păţi nimic din ce mi se întâmplă dacă Victor Ponta îşi dă demisia. (...) De două săptămâni politicieni, oameni din servicii şi procurori îmi atrag atenţia că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-şi dă demisia", a mai spus Ghiţă.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în luna august 2012, Sebastian Ghiţă a înstrăinat către rude sau persoane apropiate toate participaţiile deţinute la diverşi agenţi economici, ca urmare a depunerii candidaturii pentru obţinerea unui mandat de deputat.

Cu toate acestea, susţin anchetatorii, Sebastian Ghiţă controlează încă 54 de firme, prin mai multe persoane interpuse: Cristian Anastasescu - SC Asesoft Internaţional, Asociaţia Basket Club Asesoft; Daniel Iulian Buduluş - SC 360 Revolution; Sorin Adrian Chirilă - Asesoft Internaţional, Asociaţia Basket Club Asesoft, A&S World Travel; Alexandru Iacobescu - Asociaţia Basket Club Asesoft, A&S World Travel; Ionuţ Alexandru Iordăchescu - Asociaţia Basket Club Asesoft, Cristian Săndulescu - Sunsmart Integrare IT; Vlad Dumitru Iacobescu - Asesoft Techologies, Alexandru Iacobescu - RTV Satellite Net SRL, Gabriel Marian Anghel - Glar Construct, Ionuţ Alexandru Iordăchescu - SC Media Fantasy Solution SRL, SC Teamnet Internaţional SA, 2K Telekom SRL.

Anchetatorii au mai arătat că Vladimir Ciorbă a creat şi folosit circuite financiar-bancare care au avut la bază operaţiuni fictive şi prin intermediul cărora a deturnat, printre altele, din suma încasată cu titlu de avans de către liderul de proiect SC Grossman Engineering Group SRL, suma de 505.000 lei, reprezentând 10,2 % din avansul încasat de firmă de la Hidro Prahova.

"Suma menţionată, reprezentând aprox 10% din avans, după ce a fost transferată prin conturile societăţilor controlate de Ciorbă Vladimir Răzvan, a fost extrasă numerar de acesta prin persoane interpuse şi remisă lui Ghiţă Sebastian Aurelian cu titlu de comision pentru sprijinul acordat în sensul exercitării influenţei la nivelul factorilor de decizie cu competenţe în atribuirea şi derularea contractului", susţin anchetatorii.

Procurorii au mai arătat că suma de 505.000 de lei, scoasă numerar, a fost direcţionată şi "spălată" într-un "recipient"" format din mai multe societăţi comerciale controlate, în fapt, de Sebastian Ghiţă, prin persoane interpuse.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii au probe şi date că, în perioada 2000-2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, că Sebastian Ghiţă s-a folosit de funcţia de deputat pentru a-l determina pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA să facă plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL.

"În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre SC Grossman Engineering Group SRL şi SC Euroconstruct Trading 98 SRL prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful UIP să efectueze plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăţi, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat. Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar - deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetul Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului SC Hidro Prahova SA, persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful UIP şi asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului UIP", susţin anchetatorii.

Anchetatorii au mai arătat că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că împotriva sa a fost luată o nouă măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, el susţinând că această decizie a fost luată probabil pentru a fi umilit şi că abuzurile asupra cetăţenilor nu pot fi tolerate.

Sebastian Ghiţă a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi înalcă drepturile cetăţeanului.

Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici