- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gigi Becali, preşedinte de onoare al unui ONG controversat
Gigi Becali este preşedinte de onoare al Ligii Naţionale şi Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului (LNIADO), un ONG criticat însă în ultimii ani de reprezentanţii unor autorităţi publice pentru diferitele "controale" în care era verificată respectarea drepturilor omului.
Gigi Becali, preşedinte de onoare al unui ONG controversat
Informaţia potrivit căreia Becali este preşedinte al LNIADO apare în motivarea Tribunalului Bucureşti la decizia de a respinge recursul formulat de Becali şi de patru apropiaţi de-ai săi împotriva arestării preventive în dosarul de sechestrare a trei presupuşi hoţi ai maşinii sale.
Instanţa arată că LNIADO a depus la dosarul de recurs concluzii favorabile lui Becali, care însă nu au fost luate în calcul de magistraţi, care au apreciat drept nerelevantă calitatea sa de preşedinte de onoare al organizaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Tribunalul ia de asemenea act de faptul că inculpatul este preşedinte de onoare al Ligii Naţionale şi Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului, fiind şi depuse concluzii din partea acestei asociaţii la dosarul de recurs. Tribunalul consideră însă nerelevantă în cauză această calitate a inculpatului faţă de pretinsa activitate de lipsire de libertate precedată de agresare şi împuşcare a unei victime, de îngenunchiere, de obligare la declaraţii autoincriminatoare şi de umilire în public", se arată în motivare.
Organizaţia nu are un site propriu, însă, potrivit rubricii ONG-uri de pe site-ul Camerei Deputaţilor, asociaţia s-a înfiinţat în 2003 şi funcţionează în trei apartamente situate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală.
"Asociaţia militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor omului, pentru informarea populaţiei asupra conţinutului şi a modului de exercitare ale acestora şi pentru combaterea discriminării de orice natură", se precizează pe site-ul Camerei Deputaţilor într-o descriere succintă a ONG-ului, care se declară preocupat şi de "dezvoltarea spiritului de toleranţă, înţelegere şi cooperare între societatea civilă şi instituţiile statului".
Site-ul Camerei Deputaţilor face referire la acest ONG întrucât reprezentanţii LNIADO şi-ar fi manifestat dorinţa de a colabora cu parlamentarii din Comisia pentru Drepturile Omului, cea pentru Abuzuri şi cea pentru Administraţie Publică.
Persoana de contact este Alexandrina Gavrilă. Aceasta nu a putut fi contactată la niciunul din numerele de telefon afişate pe site-ul Camerei Deputaţilor, la cel de telefon de la sediu nerăspunzând nimeni iar telefonul mobil fiind închis.
Presa centrală relata însă, în vara lui 2007, despre o serie de activităţi ale membrilor LNIADO contestate de autorităţi.
"Astfel, în Registrul Naţional de Evidenţă al Asociaţiilor şi Fundaţiilor din România, figurează ONG-uri care au dreptul la «măsuri de securitate, inclusiv controlul civil asupra poliţiei şi forţelor armate»", sau imunităţi diplomatice, imunităţi de arest sau detenţie şi alte drepturi fabuloase pentru ei şi familiile lor", scria, într-o ediţie din iunie 2007, cotidianul România Liberă.
Directorul de-atunci al ASP Bistriţa-Năsăud, Constantin Anton, anunţa, citat de cotidianul România Liberă, că a solicitat poliţiei verificarea reprezentanţilor filialei judeţene a LNIADO, catalogaţi de acesta drept "impostori", după ce, în numele organizaţiei, doi tineri din comuna bistriţeană Rebrişoara ar fi reuşit, cu concursul unor inspectori ASP, să facă un control într-un spital din Năsăud.
"Sesizez poliţia să verifice cine sunt şi cum se pot erija în organe de control. I-au prostit pe cei de la Inspecţia Sanitară. Am luat plasă şi trebuie să recunosc că este jenant", declara Anton, citat de România Liberă, dupa ce tinerii, însoţiţi de o echipă a unei televiziuni locale, au pătruns în mai multe secţii ale instituţiei medicale.
Mai mult, aceiaşi tineri ar fi controlat, în zilele imediat următoare, şi arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa Năsăud.
Jurnaliştii scriau că LNIADO se ocupă, potrivit statutului, de "înfiinţarea unor grupuri vocale de tip etno", de "promovarea folclorului", de "înregistrări video şi audio cu solişti vocali şi instrumentişti şi realizarea de filme folclorice", dar şi de "reformarea sistemului penal şi drepturile deţinutilor", "controlul civil asupra practicii şi organizării parlamentare" sau de "măsuri de securitate, inclusiv controlul civil asupra poliţiei şi forţelor armate".
(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO