Gitenstein: România a luat o decizie "de natură pur economică" în privinţa avioanelor F16

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, duminică, la Pro TV, că România a luat deciza "de natură pur economică" de a renunţa la programul de achiziţionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau să vândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: România a luat o decizie "de natură pur economică" în privinţa avioanelor F16

Gitenstein: România a luat o decizie "de natură pur economică" în privinţa avioanelor F16 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat ce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionare de avioane F16, Gitenstein a spus : "A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumpărat F16", a explicat ambasadorul la emisiunea "După 20 de ani"

Întrebat dacă i s-a transmis vreo dată la care România ar putea relua acest program, el a spus că este o problemă dificilă, legată de regulile aplicabile în acest caz.

"Este o întrebare complicată legată de modul în care pot fi redeschise discuţiile. Teoretic este posibil, poate chiar şi în cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia…(…) Cred că este un subiect la care să ne uităm din nou peste şase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastră", a mai spus diplomatul.

Emil Boc a declarat, la începutul lunii august că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici