”Ieri seara am primit un telefon de la familia bolnavei. Mi s-a spus că femeia se sufocă şi că a solicitat maşină cu medic şi i s-a spus că nu au medic în Serviciul de Ambulanţă. Această stare reprezintă urgenţă majoră. Am aflat că medicul de gardă a plecat înainte să vină medicul care îl înlocuia, cu scuza că este navetist”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat, subsecretar de stat pentru asistenţa medicală de urgenţă în Ministerul Sănătăţii Publice.
Arafat a precizat că medicul care a intrat în tură a trimis la urgenţa de gradul zero o asistentă, care să ducă la spital femeia, dar care nu avea la ea niciun echipament medical. ”A plecat cu mânile goale la o femeie care se sufoca, iar în maşină nu avea niciun fel de trusă pentru resuscitare. Mai mult, nu a ştiut să-mi spună cum se face resuscitarea, adică masaj cardiac şi ventilaţie. Mai mult, doctorul era la două minute de cazul care a solicitat salvarea”, a mai spus Arafat.
"Familia a telefonat la salvare de trei ori în 20 de minute, iar operatoarea de la ambulanţă a ţipat la familie”, a continuat subsecretarul de stat.
În plus, maşina trimisă la caz era de transport, fără defibirlator, în condiţiile în care în curtea Serviciului de Ambulanţă erau maşini echipate pentru intervenţii de urgenţă, dar cheile uneia erau la şoferul care nu lucra, iar în alta nu urca decât un anumit şofer, iar acela nu era de serviciu. Bolnava a făcut stop cardiac după ce asistenta a ajuns la ea. Asistenta nu ştia care sunt manevrele de resuscitare şi a spus că nu era de competenţa ei să resusciteze un bolnav întrucât a venit doar ca să facă un transport’, a adăugat Arafat.
Subsecretarul de stat s-a deplasat la Giurgiu, miercuri seara, şi a făcut un control la Ambulanţă, împreună cu autorităţile locale. În urma controlului au fost decoperite grave nereguli, printre care şi echipamente expirate.
Împreună cu ministrul Sănătăţii au fost decise sancţiuni aspre, precum demiterea şefului Serviciului, reducerea salariului pe trei luni, şi avertismente.
"Voi propune demiterea şefului SAJ Giurgiu, salariile angajaţilor să fie reduse, retragerea unor trepte de salarizare şi avertismente”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Demnitarul a precizat că au mai fost făcute şi alte controale inopinate în serviciile de ambulanţă. "Am înţeles acum de ce mor oamenii în intervalul de când este solicitată ambulanţa şi până ajunge maşina la caz. Pentru a evita situaţii de acest fel, am hotărât să standardizăm medicina de urgenţă, adică să impunem reguli foarte clare ce trebuie respectate. Este, dacă vreţi, o militarizare a actului profesional”, a conchis ministrul.