Gorj: Nouă cadre medicale, trimise în judecată în dosarul eliberării frauduloase de acte medicale

Nouă persoane din Târgu Jiu, majoritatea medici, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind suspectate că au eliberat mii de documente medicale unor persoane care au obţinut fraudulos permise de conducere şi permise de port-armă.

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Gorj: Nouă cadre medicale, trimise în judecată în dosarul eliberării frauduloase de acte medicale

Gorj: Nouă cadre medicale, trimise în judecată în dosarul eliberării frauduloase de acte medicale (Imagine: Shutterstock

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au fost trimişi în judecată medicul oftalmolog Dana Maria Vodislav, medicul primar radiolog Elena Dinică Băltăreţu, medicul specialist în medicina muncii Rodica Lehner şi psihologul Valentina Elena Oprişor.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi asistentul medical Elena Liliana Răcman, opticianul Eugenia Adam, psihiatrul Vasile Silian, medicul de familie Carmen Vioreanu şi Vasile Virgil Băltăreţu Dinică, fiul medicului radiolog Elena Dinică Băltăreţu.

Medicii şi asistentele acestora sunt acuzaţi de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu sau.

Anchetatorii au stabilit că în perioada ianuarie - octombrie 2013 medicii inculpaţi au eliberat între 1.015 şi 2.622 de documente medicale unor persoane pe care nu le-au examinat, dar de la care au încasat taxele, fără a elibera chitanţe fiscale în schimb. Certificatele medicale necesare obţinerii sau reînnoirii permiselor de port-armă şi celor de conducere erau eliberate prin intermediul cabinetelor medicale pe care medicii le aveau la Târgu Jiu şi în cadrul cărora erau asociaţi sau administratori.

În plus, medicii aveau o înţelegere anterioară pentru a ştampila "în alb" documentele pe care trebuiau să le elibereze după consultarea unui solicitant, persoanele care doreau să primească actele necesare la diferite examene plătind sume cuprinse între 5 lei pentru o analiză şi 85 sau 95 de lei pentru o întreagă fişă medicală.

"Prin astfel de metode, la nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona inculpata Băltăreţu-Dinică Elena au fost eliberate, în cursul anului 2013, 2.622 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 de lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. Prin acelaşi mecanism, la cabinetul medical la care funcţiona ca asociat şi administrator inculpata Vodislav Dana-Maria (medic oftalmolog) au fost eliberate, cu ajutorul inculpatelor Adam Eugenia şi Răcman Elena-Iuliana, în cursul anului 2013, 2.500 de certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care lucra inculpata Lehner Rodica (medic specialist medicina muncii) unde, în cursul aceluiaşi an, au fost eliberate circa 1.500 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 de lei", spun procurorii.

Cabinetele medicale şi locuinţele medicilor implicaţi în această reţea au fost percheziţionate în noiembrie 2013, iar medicii trimişi acum în judecată au fost reţinuţi atunci, ulterior pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă, în cele din urmă toţi fiind anchetaţi în libertate, cu excepţia medicului Dana Maria Vodislav, faţă de care instanţa a dispus la sfârşitul lunii februarie arestul la domiciliu.

În urma percheziţiilor din luna noiembrie 2013, anchetatorii au ridicat de la cabinetele sau locuinţele medicilor mari sume de bani, precum şi bijuterii din aur şi argint, pe alte bunuri fiind instituit sechestru asigurător pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat.

Astfel, de la medicul Dana-Maria Vodislav au fost confiscaţi 864.992de lei şi 4.840 de euro, precum şi 90 obiecte din aur şi argint, în valoare de aproape 46.000 de lei. De asemenea, de la Dana Vodislav anchetatorii vor confisca suma de 222.870 de lei, reprezentând contravaloarea a 2.622 fişe medicale falsificate eliberate de cabinetul său.

Conform rechizitoriului, şi de la ceilalţi membri ai reţelei anchetatorii urmează să ridice diferite sume de bani, în funcţie de fişele fiscale emise în fals.

"În baza aceloraşi dispoziţii legale, urmează să fie confiscate de la alte două cabinete medicale, de la care de asemenea au fost eliberate fişe medicale care s-au dovedit a fi falsificate (fiind întocmite fără solicitarea solicitantului), suma de 216.665 de lei de la inculpata Băltăreţu-Dinică Elena şi suma de 44.115 lei de la inculpata Lehner Rodica. Şi faţă de inculpaţii Silian Vasile, Vioreanu Carmen şi Oprişor Valentina au fost confiscate sumele de 25.780 de lei, 10.150 de lei, respectiv 200 sw lei. În cazul inculpatului Silian Vasile procurorii au dispus şi măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 23.500 de euro, ridicată la percheziţiile făcute la locuinţa şi cabinetul medical al acestuia", mai notează procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Gorj, instanţă pe rolul căreia se mai află un dosar care îl vizează pe patronul unei şcoli de şoferi din Târgu Jiu care, în 2013, conform anchetatorilor, a intervenit pentru a-şi ajuta un prieten depistat pentru a treia oară conducând pe un drum public fără să aibă permis de conducere.

Într-un alt dosar penal, acelaşi patron a fost judecat alături de un alt instructor auto, precum şi de patroana unei şcoli de şoferi din oraş, care, împreună cu fiul său, intermedia obţinerea de fişe fiscale pentru cursanţii care plăteau fără să fie văzuţi de medicii specialişti. În acest dosar, instanţa a pronunţat o sentinţă cu suspendarea executării pedepsei, după ce cei patru inculpaţi şi-au recunoscut faptele, ei fiind, de asemenea, arestaţi preventiv după descinderile din noiembrie 2013.

În plus, anchetatorii mai au în lucru în acest caz un dosar ce îi vizează pe poliţiştii examinatori de la Târgu Jiu implicaţi în reţeaua care îi include pe medicii trimişi în judecată, precum şi pe instructorii auto şi patronii unor şcoli de şoferi. Trei poliţişti examinatori au fost reţinuţi la sfârşitul anului trecut în această anchetă, dar după 24 de ore ei au fost lăsaţi în libertate, pe numele lor magistraţii neemiţând mandate de arestare preventivă, aşa cum au solicitat procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici