Gorj: Primarii din Rovinari şi Bumbeşti-Jiu, nemulţumiţi de propunerea de reprofilare a spitalelor

Primarii din localităţile gorjene Rovinari şi Bumbeşti-Jiu, unde spitalele vor fi reprofilate în cămine de bătrâni în urma unei propuneri a Ministerului Sănătăţii, se declară nemulţumiţi de acest fapt şi spun că vor face demersuri pentru ca unităţile în cauză să nu fie închise.

Urmărește
16 afișări

Primarul din Rovinari, Dorin Filip (PDL), a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că şi-a exprimat deschis nemulţumirea faţă de propunerea Ministerului Sănătăţii şi a solicitat sprijin preşedintelui interimar al organizaţiei, senatorul Ion Ruşeţ, pentru a menţine spitalul în subordinea autorităţilor locale.

Primarul a afirmat că decizia de transformare a unităţii sanitare în cămin de bătrâni nu este potrivită din două motive, pentru că la Rovinari gradul de poluare este foarte ridicat, aici funcţionând o termocentrală, şi pentru că în zonă sunt mai multe exploatări miniere.

"Nu e nicio gândire în acest demers al celor de la Ministerul Sănătăţii. Cum să faci cămin de bătrâni aici, la aerul poluat pe care îl avem noi. Nu ne-a întrebat şi pe noi nimeni de nimic, au luat unii decizia din birou şi gata. Ei au rezolvat problema din punctul lor de vedere, dar nu ne vom lăsa pentru că avem nevoie de acest spital. Le-am şi transmis la minister că noi, ca autoritate locală, nu le vom cere bani, dacă ne lasă spitalul. Acesta va trăi cu bani de la noi şi din contractele cu Casa de Sănătate pentru prestaţiile medicale, în rest nu le vom cere un leu", a spus primarul oraşului Rovinari.

Dorin Filip a afirmat că în ultimii doi ani spitalul a beneficiat de investiţii şi achiziţii de aparatură medicală de peste patru milioane de lei, bani care pot fi consideraţi pierduţi în cazul închiderii unităţii sanitare.

"Pe fonduri europene am luat 800.000 de lei pentru panouri solare, iar în finanţare se spune că acolo trebuie să fie spital. Am făcut două linii de gardă, aveam acum contract semnat pe 1,2 milioane de lei pentru izolarea termică, o anulare a contractului presupunând că eu, ca Primărie, voi avea de achitat despăgubiri firmei ce urma să execute lucrările în primăvară", a mai spus primarul.

Cel de-al doilea spital din judeţul Gorj propus spre a fi reprofilat în cămin de bătrâni este cel din Bumbeşti-Jiu, primarul acestei localităţi, Constantin Bobaru, declarând corespondentului MEDIAFAX că face demersuri pentru ca unitatea sanitară să nu fie închisă.

Edilul a precizat că investiţiile din ultimii doi ani făcute din fonduri bugetare sunt de aproape patru milioane de lei, sumă care nu mai poate fi recuperată dacă spitalul va fi transformat în cămin de bătrâni.

"Dacă vor să facă un cămin nu e problemă că le dau spaţiu şi pentru cămin. Avem atâtea şcoli închise în ultimii ani că putem umple judeţul de cămine pentru bătrâni. Tocmai lucram la documentaţie pentru a face o secţie de recuperare neurologică, o specializare unică la nivel de judeţ, dar, la ce au decis unii din birou de la minister nu mai putem face nimic. Am investit bani în spital pentru că picau tavanele pe noi, aşa cum erau şcolile acum câţiva ani, când le-am preluat în administrare", a afirmat Bobaru.

Cei doi primari au spus că au apelat şi la sprijinul autorităţilor judeţene pentru a opri procesul de închidere a celor două spitale.

În judeţul Gorj există câte un spital în Motru, Turceni, Novaci, Rovinari, Bumbeşti Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Târgu Jiu, ultimele două fiind de urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi acuză mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre.

Ministrul spunea că, în actuala organizare este finanţat, de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.

Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke mai spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.

El avertiza autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici