Prima pagină » Social » Gorjul își construiește primele ferme de carantină pentru ovine

Gorjul își construiește primele ferme de carantină pentru ovine

Trei ferme de carantină pentru ovine se înființează în județul Gorj, un proiect finanțat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Proiectul va permite crescătorilor din Gorj să exporte direct animalele, fără să le mai trimită în centrele de colectare din țară, a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției Județene pentru Agricultură (DJA Gorj), într-un interviu pentru GorjOnline, preluat joi de cotidianul regional Gazeta de Sud.
Gorjul își construiește primele ferme de carantină pentru ovine
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto
Maria Miron
27 mart. 2025, 12:35, Social

Gorjul nu are în prezent nicio fermă de carantină pentru ovine, iar crescătorii trimit animalele în centrele de colectare din țară, care dețin acest tip de locații. Șeful DJA Gorj, Valentin Priporeanu, a explicat că noile centre de carantină „vor permite fermierilor din Gorj să exporte animalele în condiții reglementate”, printr-un „circuit sigur pentru ca exportatorii să preia animalele în condiții de siguranță sanitară”. El a adăugat că acestea vor fi finalizate și vor deveni operaționale în lunile următoare.

40 de zile carantină înainte de a pleca către export

Cele trei ferme vor fi amplasate în localitățile Tismana, Crasna și Dănești și vor  monitoriza timp de 40 de zile sănătatea oilor, înainte ca acestea să plece la export, evitând astfel interdicții de export pentru România datorate depistării unor animale bolnave chiar în loturile care provin de la o singură fermă: „Fermele vor contribui la îmbunătățirea biosecurității și vor permite un control mai eficient al stării de sănătate a animalelor. Vor fi reduse în acest fel riscurile de răspândire a bolilor, iar sănătatea animalelor va fi protejată, deschizând noi piețe de export pentru produsele zootehniei din Gorj”, a precizat Valentin Priporeanu pentru sursa citată.

În fermele de carantină, oile sunt ținute într-un spațiu izolat, unde sunt supuse unor examene veterinare, tratamente preventive, cum sunt cele împotriva paraziților interni și externi, și teste pentru a detecta eventuale boli.

Fermierii ar fi mulțumiți dacă ar primi același preț ca anul trecut pentru carnea de miel

Directorul DJA Gorj a spus, în interviul acordat, că oferta de prețuri pentru carnea de miel, vândut în stare vie, este de între 22 și 24 de lei în acest moment, dar urmează să scadă din cauza interdicției de export în țările Uniunii europene, impusă României până în 8 iunie 2025. „Crescătorii de ovine spun că ar fi mulțumitor pentru ei dacă prețurile ar fi la nivelul anului trecut, dat fiind faptul că în această iarnă prețurile cerealelor nu au crescut”.

Priporeanu a subliniat că actuala interdicție de export a ovinelor pentru fermierii români în țările Uniunii Europene ar fi adus daune foarte mari crescătorilor de oi dacă nu ar exista piața arabă, către care se îndreaptă cele mai multe dintre exporturi în această perioadă.