Gospodărirea sustenabilă a pădurilor: Proiectul de lege care promite măsuri pentru creşterea suprafeţei de păduri şi încetarea tăierilor „la ras”

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, declară că se lucrează la un proiect de lege privind gospodărirea sustenabilă a pădurilor, printre modificări regăsindu-se introducerea unui catalog unic al recoltărilor, unde se vor regăsi toate detaliile legate de tăieri.

Urmărește
1277 afișări
Imaginea articolului Gospodărirea sustenabilă a pădurilor: Proiectul de lege care promite măsuri pentru creşterea suprafeţei de păduri şi încetarea tăierilor „la ras”

Catalog unic de recoltări, în urma unui proiect de lege privind gospodărirea sustenabilă a pădurilor

Ioan Deneş a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că are deja un draft al unui proiect de lege privind gospodărirea sustenabilă a pădurilor, proiect de lege care va fi aprobat în scurt timp.

Conform proiectului de lege, se va limita tăierea arborilor, se vor lua măsuri pentru creşterea suprafeţei de pădure în zonele în care acestea sunt foarte slabe, se vor folosi tehnologii care să nu afecteze pădurea şi cel mai important nu se vor mai face tăieri „la ras", reducându-se suprafaţa de la trei hectare la un hectar.

„Acest proiect de lege este în draft, la finalizat şi astăzi (sâmbătă – n.r.) a fost o primă discuţie cu specialiştii din silvicultură, dar vom mai avea astfel de discuţii, urmând ca în termen foarte scurt, de două săptămâni, să intre pe proceduri, astfel încât după ce va trece de şedinţa de Guvern în care se va discuta să intre în analize şi în dezbatere parlamentară. Ce prevede acest proiect de lege: este un proiect de lege care elaborează practic şi oferă câteva principii foarte importante pentru această gospodărire sustenabilă a pădurilor. Printr-o gestionare pe bază sustenabilă a pădurii, mediul înconjurător trebuie să aibă de câştigat. Gospodărirea sustenabilă se realizează prin menţinerea integrităţii fondului forestier, limitarea tăierilor de masă lemnoasă astfel încât să se încadreze strict în posibilitatea de creştere a pădurilor stabilită prin amenajamentele silvice, creşterea ponderii pădurilor în zonele cu climat mai puţin favorabil, evitarea dezgolirii solurilor prin tăieri pentru asigurarea permanenţei pădurilor şi a funcţiilor de protecţie şi producţia acestora. (…) Se instituie Catalogul Unic Naţional al masei lemnoase care se recoltează din pădurile României astfel încât oricând, la orice oră, orice cetăţean să aibă posibilitatea să afle care este volumul de masă lemnoasă, suprafaţa şi unde se exploatează acea masă lemnoasă. Toţi proprietarii şi administratorii de păduri sunt obligaţi să facă publică cantitatea de masă lemnoasă pe care o exploatează", a declarat Ioan Deneş.

O altă modificare care se va regăsi în noul act normativ vizează reducerea suprafaţelor pe care se pot face tăieri „la ras" de la 3 hectare cât este în prezent la un hectar.

Totodată, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că până în 15 mai se pot depune cereri de finanţare pentru submăsura 15.1 - silvomediu, care vizează reducerea de tăieri de arbori şi pentru care sunt disponibili peste 68 de milioane de euro.

Conform ministrului, măsura e utilă şi proprietarii de păduri dar şi pentru primariile care au păduri în Sit Natura 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici