- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GRADO: Peste 500 de români au cerut parlamentarilor rezolvarea unor probleme, doar patru au răspuns
Peste 500 de persoane din Bucureşti şi din alte oraşe au trimis scrisori către 74 de parlamentari şi doar trei deputaţi şi un senator au răspuns la problemele semnalate, scrisorile fiind trimise în cadrul unei campanii derulate de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO).
În luna noiembrie 2010, GRADO a început o campanie de strângere de semnături în cadrul proiectului "Promovarea Respectării Drepturilor Omului în Executarea Sentinţelor Penale", finanţat de Open Society Institute, potrivit unui comunicat de miercuri al grupului.
"Inexistenţa ori aplicarea incorectă a unor documente administrative de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti permite continuarea fenomenului infracţional dincolo de gratii, afectând astfel siguranţa cetăţeanului. Scopul acestei campanii a fost de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol tocmai de instituţiile care ar trebui să aibă rolul de a proteja cetăţeanul", potrivit sursei citate.
În mai puţin de o lună, peste 500 de cetăţeni s-au alăturat iniţiativei GRADO. Cetăţeni din Capitală, din judeţul Cluj, dar şi din alte judeţe au trimis scrisori reprezentanţilor din Parlament prin care solicitau acestora să ceară Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Cetăţeneşti, respectiv ANP, emiterea documentelor administrative care să prevadă indicatorii măsurabili care stau la baza schimbării regimului de executare a sentinţei penale pentru deţinuţi. Inexistenţa acestor indicatori face ca legea să nu aibă ca efect reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, deci, determină creşterea procentului de recidivă, potrivit sursei citate.
"561 de scrisori semnate de cetăţeni au fost trimise către 74 de deputaţi şi senatori. Dintre aceştia, doar patru au trimis răspunsuri către GRADO şi cetăţenii semnatari ai scrisorilor. Pe parcursul derulării campaniei niciun deputat nu a adresat vreo interpelare pe acest subiect Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti", se arată în comunicat.
În perioada 4 noiembrie 2010 - 2 martie 2011 au fost adresate 540 de interpelări către diverşi miniştri, niciuna însă nu s-a referit la emiterea şi aplicarea corectă a unor documente administrative de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei, aşa cum solicitau cei peste 500 de cetăţeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO