- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.07.2012, 14:09)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas ,
Grăjdan, cercetat de DNA în cazul achiziţionării unui imobil pentru ISC
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Adrian Balaban Grăjdan, este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentaţia pentru achiziţionarea unui imobil pentru ISC, a declarat vineri avocatul acestuia.
Urmărește
256 afișări
Adrian Balaban Grăjdan, cercetat de DNA în cazul achiziţionării unui imobil pentru ISC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Adrian Balaban Grăjdan, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), s-a prezentat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însoţit de avocat.
La ieşirea de la DNA, Adrian Balaban Grăjdan a spus că este cercetat într-un nou dosar, alături de alte 11 persoane.
Avocatul George Moloman a precizat că procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Balaban Grăjdan că a fost începută urmărirea penală în cazul acestuia pentru abuz în serviciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
El a precizat că anchetatorii DNA au deschis pe numele lui Balaban Grăjdan un nou dosar de cercetare, în care verifică modalitatea de achiziţionare a unui imobil pentru ISC, din strada C. Robescu.
Fostul şef al ISC a spus că acest imobil este "cel mai frumos sediu pe care l-aţi văzut".
Fostul şef al ISC este cercetat pentru favorizarea infractorului într-un alt dosar, deschis după ce în 22 mai a trimis la Completul de cinci judecători al instanţei supreme care judeca recursul în dosarul "Trofeul calităţii" un document semnat de el prin care arăta că Inspectoratul nu se constituie parte civilă în această cauză, pe motiv că nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.
În acest sens, în adresa ISC era indicat un raport de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit "Trofeul Calităţii în Construcţii", în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.
În 23 mai, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat mai multe documente.
Procurorii DNA l-au audiat în 24 mai pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă că este acuzat de favorizarea infractorului, fiind cercetat în libertate.
"Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (în cea de a doua zi de la numirea în funcţie a inspectorului general, în condiţiile în care acesta nu preluase oficial atribuţiile specifice funcţiei, termenul scurt în care a fost redactată şi trimisă la instanţă, lipsa avizelor direcţiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentinţa prin care inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească", au notat procurorii DNA în rezoluţia de începere a urmăririi penale.
În 24 mai, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luată de premier după ce Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituţiei din procesul "Trofeul Calităţii" fără să îl informeze pe primul-ministru.
În 28 mai, Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut, printr-un document trimis instanţei supreme, anularea adresei semnate de fostul şef al instituţiei Adrian Balaban Grăjdan şi reintroducerea ISC ca parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii". ISC a invocat nerespectarea procedurilor interne în cazul adresei transmise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 22 mai.
În acest dosar, Inspectoratul de Stat în Construcţii se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală. Astfel, în 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane lei, potrivit DNA.
În dosarul "Trofeul calităţii", prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei.
În 20 iunie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". În acelaşi dosar au primit pedepse cu executare Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Ioana şi Bogdan Popovici.
Completul de cinci judecători a menţinut celelalte decizii din 30 ianuarie ale instanţei de fond care a judecat dosarul "Trofeul calităţii", printre care şi cea de despăgubire a ISC.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Marian Bucur, audiat ca martor în dosarul lui Grăjdan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:03
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1059. Incendiu la un depozit de petrol în oblastul Kaluga, după un atac cu o dronă ucraineană / Administraţia Biden sprijină în secret dezvoltarea dronelor Ucrainei, dezvăluie NYT / Premierul Ungariei, Viktor Orban, cere ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei
-
ieri, 22:46
Jurnalul secret al iubitei engleze a lui Hitler, dezvăluit după 80 de ani