GRAUR cere îndepărtarea din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei a profesorilor plagiatori, inclusiv a ministrului Valentin Popa

Asociaţia clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, cere îndepărtatea persoanelor dovedite că au plagiat din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei, printre care se numără ministrul Educaţiei, Valentin Popa, dar şi rectori şi prorectori din mai multe oraşe.

Urmărește
1672 afișări
Imaginea articolului GRAUR cere îndepărtarea din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei a profesorilor plagiatori, inclusiv a ministrului Valentin Popa

GRAUR cere ca profesorii plagiatori să fie îndepărtaţi din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei, inclusiv a ministrului Valentin Popa

Potrivit unei scrisori deschise a Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca trimisă, marţi, ministrului Educaţiei, calitatea unei şcoli moderne depinde de calitatea morală a dascălilor şi de măsura în care absolvenţii ei sunt educaţi ca cetăţeni integri.

Îndepărtaţi plagiatorii din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei! Ministerul Educaţiei include, în organismele sale de decizie, persoane dovedite ca autori de scrieri plagiate. Asociaţia GRAUR solicită îndepărtarea, prin ordin de ministru, pentru motive de incompatibilitate de integritate academică, din componenţa şi structurile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tuturor persoanelor care apar în Indexul Operelor Plagiate. Calitatea unei şcoli moderne depinde de calitatea morală a dascălilor şi de măsura în care absolvenţii ei sunt educaţi ca cetăţeni integri. Şcoala nu poate lucra niciodată însă în condiţii de seră sau de laborator, ci este parte a ansamblului social”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii GRAUR susţin că, în condiţiile în care instituţiile statului dau, prin angajaţii lor, exemple negative şi intervin pentru a anula toate exemplele pozitive din societate, cetăţenii, societatea civilă au dreptul să intervină şi să se manifeste ferm şi cu imaginaţie, în cadrul legal existent.

”Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca a iniţiat Indexul Operelor Plagiate în România ca o formă modernă şi unică în lume, destinată descurajării plagiatului. Prin ignorarea conţinutului Indexului, instituţiile statului, şi mai ales instituţiile din structura Ministerului Educaţiei Naţionale, intervin şi, prin decizii de forţă, creează condiţii de promovare şi de control pentru evaluarea dascălilor de către organisme în care sunt cuprinse persoane, autori de scrieri plagiate. Conducerea Ministerului Educaţiei ignoră, de asemenea, faptul că tratarea plagiatului nu presupune, în niciun fel, prezumţia de nevinovăţie şi necesitatea unei decizii a justiţiei. Plagiatul există în momentul în care orice persoană, care ştie citi, constată preluările neconforme”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În document se menţionează că, după ”declaraţiile scandaloase ale actualului ministru al Educaţiei şi ieşirea grotescă la scenă a rectorilor care, prin iniţiativă individuală, au adus atingere gravă principiului autonomiei universitare”, ”Asociaţia GRAUR face prima intervenţie frontală împotriva plagiatorilor din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei”.

GRAUR solicită, în mod ferm şi explicit, îndepărtarea din componenţa şi structurile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a prof. univ. Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale, a prof. univ. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a prof. univ. Ştefana Jurcoane, prodecan al Facultăţii de Biotehnologii din Universitatea de Ştiiţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a prof. univ. Tudor Sajin, de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, a prof. univ. Mihai Dimian, prorector al Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, a prof. univ. Radu Oprean, director al Şcolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu’” Cluj-Napoca, a prof. univ. Ioan Groza, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Siseşti”, a prof. univ. Cornel Cătoi, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Siseşti”, a prof. univ. Valentin Popa, ministrul Educaţiei, rectorul Universităţii ”Ştefan Cel Mare” Suceava, a prof. univ. Ştefan Antohe, decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi a prof. univ. Ioanel Sinescu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale.

”Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într-un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu. Menţionăm că prezenţa acestor persoane în organismul de evaluare şi decizie al Ministerului Educaţiei asupra diplomelor şi titlurilor universitare a fost stabilită prin ordin de ministru. Este de aceea firesc să solicităm ca îndepărtarea lor din organismul consultativ menţionat să fie realizată şi apoi menţionată, în mod explicit, împreună cu motivul îndepărtării, adică incompatibilitate de integritate, în Monitorul Oficial şi într‐un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a ministerului”, se subliniază în scrisoarea deschisă a GRAUR.

Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.

În octombrie 2017, GRAUR a cerut fostului premier Mihai Tudose scoaterea în afara Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a plagiatorilor şi sistarea finanţărilor de la stat acordate acestei instituţii, după ce a constatat că posedă 15 lucrări plagiate, cu un număr semnificativ de fapte de plagiat associate.

De asemenea, Asociaţia GRAUR este cea care a confirmat în septembrie 2016 plagiatul în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici