Gravidele şi mamele aflate în închisoare: din 1.082 de femei, 765 au copii

  • Dintre cele 1.082 de femei aflate în închisorile din România, 765 au copii.
  • La nivel sistemic, funcţionează un singur penitenciar de femei.
  • Celelalte deţinute sunt închise în secţii exterioare sau spaţii aparţinând altor penitenciare.
Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Gravidele şi mamele aflate în închisoare: din 1.082 de femei, 765 au copii

Gravidele şi mamele aflate în închisoare: din 1.082 de femei, 765 au copii

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă începerea unui protocol de colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru un amplu program de prevenire a recidivei, vizând, cu prioritate, îmbunătăţirea intervenţiilor de specialitate adresate categoriilor speciale de persoane private de libertate: femei, minori, tineri.

Sistemul penitenciar din România asigură femeilor private de libertate asistenţă medicală în timpul sarcinii şi, ulterior, pe perioada de lăuzie, fiind asigurate condiţiile pentru ca mama să-şi poată îngriji copilul, într-o unitate penitenciară, până la împlinirea vârstei de un an.

Dintre cele 1.082 de femei care se află în sistemul penitenciar din România, 765 au copii, potrivit datelor oficiale din 25 ianuarie 2024.

Anul trecut, şase femei au născut în timpul detenţiei.

Astfel, va fi implementat un program de consiliere parentală şi socio-emoţională pentru femeile aflate în detenţie şi vor fi derulate activităţi de informare şi consiliere a minorilor şi tinerilor aflaţi în grija centrelor educative şi de detenţie.

Date statistice arată că:

Femeile reprezintă aproape 5% din numărul total de deţinuţi din Uniunea Europeană;

Dintre cele 1.082 încarcerate în România, la acest moment, 765 sunt mame: 227 de femei au câte un singur copil; 245 de femei au câte doi copii; 129 dintre ele au câte trei copii; 58 de femei au câte patru copii fiecare; 34 de mame au câte cinci copii fiecare; 26 de femei au, fiecare, câte şase copii.

La nivel sistemic, funcţionează în prezent un singur penitenciar de femei, restul femeilor fiind custodiate în secţii exterioare sau spaţii aparţinând altor penitenciare.

La nivelul Peniteniciarului Ploieşti – Târgşorul Nou, sunt amenajate trei camere tip “Mama şi copilul”, dintre care două de cazare şi una pentru îngrijirea şi pregătirea hranei copiilor.

România se menţine printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 5,2 la 1.000 de copii născuţi vii în 2021 (date definitive pentru anul 2021, INS, februarie 2023), cauza principală fiind naşterile premature.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul mamelor cu vârsta sub 15 ani şi pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârsta sub 19 ani. Aproape 10% din naşterile din România provin de la mame adolescente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
închisori,
femei,
copii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici