- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Greblă: Politizarea CC, posibilă şi pentru că judecătorii sunt desemnaţi de puterile statului
Senatorul PSD, Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, susţine că politizarea Curţii Constituţionale a fost posibilă ca urmare a faptului că judecătorii sunt desemnaţi de puterile statului, respectiv Putere şi Opoziţie, iar criteriul vechimii în domeniul juridic nu este eficient.
În cadrul unei emisiuni de joi seara de la TVR Info, senatorul Greblă a vorbit despre angajarea răspunderii Guvernului pe anumite legi în Parlament, care au fost contestate de Opoziţie la Curtea Constituţională, fiind declarate constituţionale.
"Au fost declarate constituţionale (asumările Guvernului-n.r.) cred că de Curte de vreo şapte-opt ori. Scorul, aproape la toate, a fost cinci la patru, ca la hochei pe gheaţă, adică cinci judecători care sunt numiţi de Putere votează într-un fel, iar patru judecători, care sunt numiţi de Opoziţie, votează altfel", a spus Greblă.
În acest context, senatorul PSD a afirmat că "politizarea a atins o cotă care a provocat şi dezbatere". "Această politizare a fost posibilă ca urmare a faptului că judecătorii sunt desemnaţi de către puterile statului, de către Parlament, respectiv Putere şi Opoziţie, având în vedere un criteriu care s-a dovedit să nu fi eficient: 18 ani de activitate în domeniul juridic", a declarat parlamentarul.
Senatorul a susţinut că s-a crezut că este suficient criteriul de 18 ani de activitate în domeniul juridic sau asimilat acestuia, pentru a accede la funcţia de judecător la Curtea Constituţională.
În acest context, Toni Greblă a pus în discuţie eventuala modificare a Legii privind organizarea Curţii Constituţionale, în sensul că judecătorii pentru CC să aibă 20 de ani vechime în magistratură, întrucât judecătorii/procurorii sunt verificaţi de-a lungul carierei, ei neputând avea cumul de funcţii. Magistraţii mai pot avea doar carieră didactică, ei fiind verificaţi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), astfel că nu există surprize în a fi foşti colaboratori ai Securităţii sau administratori de firme.
Totodată, Greblă a spus că dacă judecătorii pentru CC vor proveni de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei nefiind membri ai vreunui partid politic, nu se vor simţi obligaţi pentru că au fost numiţi, astfel că va dispărea "chestiunea cu politizarea". Mai mult, a spus senatorul, după 20 de ani de carieră de judecător dacă e numit la CC, pentru un mandat de nouă ani, apoi se retrage la pensie, magistratul "nu are interesul, nu are motivaţia să facă pe plac unei anumite puteri sau alteia, ci îşi va vedea de atributul lui de magistrat al unei instanţei de contencios constituţional".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO