Grecia pregăteşte măsuri pentru a combate turismul excesiv. Taxe noi pentru zonele populare şi interdicţii pentru închirierile de locuiţe private

Grecia a anunţat că va lua măsuri drastice ca parte a unui set de măsuri de reducere a turismului excesiv în ţara mediteraneană. Dar liderii industriei au avertizat că restricţiile ar putea afecta un sector economic crucial, Grecia fiind pe cale să raporteze un număr record de vizitatori pentru acest an.

Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului Grecia pregăteşte măsuri pentru a combate turismul excesiv. Taxe noi pentru zonele populare şi interdicţii pentru închirierile de locuiţe private

Grecia pregăteşte măsuri pentru a combate turismul excesiv. Taxe noi pentru zonele populare şi interdicţii pentru închirierile de locuiţe private

„Turismul sprijină economia cu resurse şi locuri de muncă, dar trebuie, de asemenea, să plătească partea sa specială de beneficii sociale”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, anunţând măsurile la un târg de turism din Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei.

În ţările mediteraneene precum Spania, Italia şi Grecia au crescut îngrijorările cu privire la daunele aduse comunităţilor locale şi mediului înconjurător de creşterea numărului de vizitatori şi de reglementările uşoare.

Dar ministrul turismului, Olga Kefalogianni, a declarat pentru Financial Times: „Nu există turism excesiv în Grecia. Ceea ce observăm este o supraconcentrare în anumite zone în timpul perioadelor de vârf.”

Kefalogianni a declarat că ţara trebuie să echilibreze acum creşterea alimentată de turism cu protejarea patrimoniului său cultural şi natural şi asigurarea bunăstării locale.

Mitsotakis a anunţat introducerea unei taxe de până la 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră către cele mai populare insule, precum Santorini şi Mykonos. În timpul lunilor de vară, mai multe nave, unele transportând mii de vizitatori, acostează în fiecare zi la cele mai populare destinaţii.

George Koubenas, preşedintele Uniunii Proprietarilor de Nave de Croazieră din Grecia, a declarat că măsura vizează în mod nedrept pasagerii navelor de croazieră. „Vizitatorii croazierelor nu utilizează infrastructura locală, cum ar fi apa şi electricitatea, în aceeaşi măsură ca alţi turişti”, a declarat Koubenas, sugerând că o taxă fixă pentru toţi turiştii, precum cea percepută în oraşe italiene precum Veneţia, ar fi mai echitabilă.

Urmând limite similare impuse în Spania, Grecia ia, de asemenea, măsuri pentru a reglementa închirierea pe termen scurt pe platforme online precum Airbnb. Mitsotakis a anunţat interzicerea pentru un an a noilor închirieri pe termen scurt în trei zone din Atena.

Andreas Chiou, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Proprietăţi din Grecia, a declarat că interdicţia a fost determinată de presiunile exercitate de proprietarii de hoteluri care considerau închirierile pe termen scurt drept o ameninţare concurenţială.

Un raport realizat de Grant Thornton pentru Camera hotelurilor din Grecia a arătat că închirierile de vacanţă au crescut cu 28% între 2019 şi 2023, proprietăţile disponibile dublându-se în această perioadă. În schimb, disponibilitatea paturilor de hotel a crescut cu doar 3,5 %.

Mitsotakis a anunţat, de asemenea, că o taxă de criză climatică va fi percepută pe sejururile hoteliere şi pe închirierile pe termen scurt din aprilie până în octombrie, veniturile fiind direcţionate către îmbunătăţirea infrastructurii în zonele turistice.

„O parte semnificativă a veniturilor va reveni comunităţilor locale, permiţându-le să se pregătească mai bine pentru povara cu care se confruntă în fiecare vară”, a declarat Mitsotakis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici