- Home
- Social
- COVASNA, (21.12.2013, 12:55)
- Andreea Unturica , Kiss Edit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Greenpeace cere demisia şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna în cazul construirii fabricii de prelucrare a lemnului
Greenpeace cere demisia directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, pentru "lipsă de profesionalism, nerespectarea atribuţiilor în serviciu şi grave contradicţii în declaraţii" în privinţa proiectului vizând construcţia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de către Holzindustrie Schweighofer.
Urmărește
723 afișări
Greenpeace cere demisia şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna în cazul construirii fabricii de prelucrare a lemnului (Imagine: captură apmcv.anpm.ro)
Într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei, se menţionează că în data de 11 decembrie organizaţia Greenpeace România a transmis un comunicat de presă prin care a atras atenţia asupra faptului că "APM Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer putând construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, Covasna, fără a obţine acord de mediu", transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ulterior, peste 1.000 de oameni au trimis solicitări către APM Covasna, pentru demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi efectuarea consultărilor cu publicul, blocând serverele APM Covasna, se adaugă în comunicat.
Conform sursei citate, "ignorând observaţiile şi comentariile organizaţiilor de mediu şi ale cetăţenilor implicaţi, APM Covasna a anunţat fundaţia Greenpeace că „a fost emisă decizia etapei de încadrare nr 76/12.12.2013 fără evaluarea impactului asupra mediului […] pentru proiectul Fabrică de debitare şi prelucrare a lemnului" propus a fi amplasat în comuna Reci, judeţul Covasna, de către compania austriacă Schweighofer".
Greenpeace menţionează că, potrivit directorului APM Covasna, "investiţia nu poate fi catalogată ca ameninţare asupra mediului prin poluare, se cunoaşte clar că nu există niciun pericol asupra sănătăţii umane sau a mediului, nu se poate veni cu niciun argument viabil împotriva acestei fabrici".
Acest lucru este cu atât mai grav cu cât directorul APM Covasna a declarat pentru presă că a emis deja acordul de mediu pentru fabrica de prelucrare a lemnului, adică se află în contradicţie cu informarea trimisă către Greenpeace, potrivit căreia APM consideră că fabrica nu are nevoie de acord de mediu, ceea ce indică o lipsă gravă de profesionalism, se precizează în comunicat.
De asemenea, în documentul citat se adaugă că, potrivit informaţiilor din presă, directorul APM Covasna dezaprobă protestele din ultima perioadă faţă de "aprobarea autorizaţiei de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului" şi faptul că peste o mie de persoane au blocat serverele APM cu mesaje de protest.
"Reacţia directorului APM Covasna este indiciul unei tendinţe periculoase, de a pune într-o lumină defavorabilă eforturile organizaţiilor de protecţie a mediului şi a cetăţenilor implicaţi, care sunt îndreptăţiţi să solicite autorităţilor să respecte legislaţia, ca în orice alt stat european. Având în vedere lipsa de profesionalism, nerespectarea atribuţiilor în serviciu şi grave contradicţii în declaraţii, Greenpeace solicită demisia din funcţia de director de APM a lui Gheorghe Neagu. Orice persoană poate solicita demisia directorului APM Covasna", se mai arată în comunicatul Greenpeace România.
Directorul APM Covasna consideră neîntemeiate protestele unor asociaţii civice privind construcţia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de către concernul Holzindustrie Schweighofer explicând că agenţia a eliberat doar acord de mediu, şi nu autorizaţie, aşa cum susţin aceste organizaţii.
Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în 12 decembrie a primit peste o mie de e-mail-uri, toate cu acelaşi conţinut, prin care se protesta faţă de "aprobarea autorizaţiei de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului", pentru construcţia fabricii de prelucrare a lemnului de către firma austriacă Holzindustrie Schweighofer la Reci, e-mail-uri care au blocat serverul APM Covasna pentru câteva ore.
Neagu a precizat, în legătură cu acest protest electronic, că APM Covasna a eliberat, în vara acestui an, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi recent şi acordul de mediu pentru construirea fabricii, însă doar în momentul în care se va realiza investiţia se va discuta şi despre autorizaţia de mediu.
"S-au făcut atâtea confuzii, nici vorbă că am eliberat autorizaţia de mediu. Urmează, în momentul în care investiţia se va termina, să discutăm despre autorizaţia de mediu, de funcţionare", a spus Neagu.
În ceea ce priveşte o evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a subliniat că un astfel de studiu nu trebuie realizat de către APM întrucât nu această instituţie stabileşte câţi copaci pot fi tăiaţi.
"APM are competenţa de a implementa politici de protejare a pădurilor prin ecologizare, plantare, dar eu nu semnez nicio hârtie privind cantităţile de mase lemnoase ce se exploatează în România şi în judeţul Covasna. Pentru asta există direcţiile silvice, inspectorate teritoriale de regim silvic şi cinegetic, Regia Naţională Romsilva. Ei acordă cotele de tăiere", a explicat Neagu.
Un grup de localnici din Sfântu Gheorghe a dat publicităţii un comunicat în care îşi exprima nemulţumirea faţă de construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului în localitatea covăsneană Reci acuzând Agenţia de Protecţia Mediului Covasna că a eliberat autorizaţie în acest sens.
De asemenea, Greenpeace România avertiza cu mai mult timp în urmă, într-un comunicat de presă, că "APM Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, fără a obţine acord de mediu".
În comunicat se mai preciza că, în prezent, compania austriacă Schweighofer deţine în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti), intenţionând să mai construiască o fabrică în judeţul Covasna.
Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, la finalul lunii martie, că va investi 150 de milioane euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, în judeţul Covasna, la Reci, în urma investiţiei urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă.
Fabrica ar urma să înceapă producţia în 2014, alte două mii de locuri de muncă urmând a fi generate indirect în industriile aferente, conform reprezentanţilor companiei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe