- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Greenpeace monitorizează nivelul radiaţiilor din zona Fukushima
Greenpeace monitorizează nivelul radiaţiilor din zona Fukushima, o echipă cercetând gradul de extindere a contaminării pe suprafeţele de teren de la peste 20 de kilometri de centrală, iar o alta ocupându-se de testarea radioactivităţii din legume şi lapte, informează, marţi, organizaţia.
După primele analize, făcute săptămâna trecută, Greenpeace a cerut guvernului japonez evacuarea zonelor contaminate din afara celei oficiale de evacuare, după ce analizele au arătat, în localitatea Iitate, niveluri de radioactivitate atât de mari încât "vieţuirea în acel loc pentru numai câteva zile" însumează doza de radiaţii admisă pentru un an întreg.
Conform măsurătorilor Greenpeace, în ziua de duminică, 27 martie, echipa a înregistrat radiaţii între 7 şi 10 micro-Sievert pe oră în localitatea Iitate, aflată la 40 de kilometri nord-vest de complexul Fukushima şi la 20 de kilometri de zona oficială de evacuare. "Aceste valori sunt îndeajuns de mari cât să reclame evacuare", afirmă reprezentanţii organizaţiei, care precizează că nivelurile detectate se referă strict la radiaţia externă, fără a lua în calcul celelalte riscuri legate de ingerare sau inhalare.
Doza acumulată anual maximă permisă pentru public este de 1.000 micro-Sievert.
Autorităţile din Prefectura Fukushima au măsurat nivelurile de radiaţie în acelaşi sat şi au înregistrat valori chiar mai mari în ultimele două săptămâni, mai precizează cei de la Greenpeace.
O a doua echipă de cercetări în teren a Greenpeace, formată din specialişti în radiaţii, se va ocupa de "investigaţiile privind factorii care ameninţă sănătatea populaţiei" şi vor cuprinde testări ale laptelui şi legumelor.
Echipa utilizează echipament standard de monitorizare a radiaţiilor: spectometrul gama Exploranium GR-135 – LB 200 Becquerel Monitor, măsurătoare Geiger - Radex RD 1503, RadAlert şi dispozitive pentru monitorizarea contaminării - RADOS MicroCont, Berthold UMO.
"Deşi au trecut mai mult de trei săptămâni de la dezastrul din Fukushima, comunicările oficiale privind riscul de iradiaţie continuă să fie sporadice şi contradictorii, iar populaţia locală rămâne astfel expusă riscurilor. Sperăm să putem oferi populaţiei afectate informaţiile obţinute de noi prin analize independente, împreună cu sfaturi utile. Pentru cei de-aici este crucial să se menţină informaţi, iar vocile lor să fie auzite; aceasta îi va împiedica pe operatorii complexului nuclear, pe cei din guvern şi pe exponenţii industriei nucleare internaţionale să ascundă consecinţele dezastrului. Cei responsabili pentru această criză trebuie să se facă de asemenea responsabili pentru protejarea populaţiei afectate şi pentru compensarea efectelor pe care accidentul le are asupra vieţii acestora", afirmă Rianne Teule, expertă în radiaţii în cadrul Greenpeace International, citată în comunciatul de marţi al organizaţiei.
Aceasta apreciază că oamenii "trebuie puşi înaintea intereselor politice şi a afacerilor".
"Energia nucleară nu îşi mai are locul într-un sistem energetic modern şi sigur. Japonia trebuie să transforme în realitate declaraţia făcută săptămâna trecută privind rolul energiei din surse regenerabile în reconstrucţia ţării, pentru asigurarea unui viitor bazat pe eficienţa energetică şi energie regenerabilă şi să abandoneze construirea celor nouă reactoare nucleare planificate până în 2020", mai spune reprezentantul Greenpeace.
Specialiştii Greenpeace acţionează "în vecinătatea" zonei curente de evacuare, care este de 20 de killometri în jurul complexului Fukushima. Pentru zonele aflate între 20 şi 30 de kilometri distanţă de complexul nuclear, autorităţile au îndrumat populaţia să se izoleze în interiorul locuinţelor sau să le părăsească voluntar.
"Greenpeace cheamă, prin intermediul media, producătorii şi consumatorii de alimente să se prezinte pentru testarea hranei, lucru care îi va putea ajuta în formularea viitoarelor solicitări de compensare", se mai arată în comunicatul organizaţiei.
Centrala nucleară de la Fukushima, situată la circa 250 de kilometri nord de Tokyo, a fost grav avariată în urma cutremurului, care a produs defectarea sistemelor de răcire la patru dintre cele şase reactoare. Centrala a fost proiectată pentru a rezista în cazul unui tsunami de şase metri, însă înălţimea valurilor seismice declanşate de cutremurul din 11 martie a ajuns până la 14 metri.
Reactoarele au fost oprite automat după cutremurul cu magnitudinea 9, însă valurile seismice au provocat inundarea centralei şi avarierea circuitelor electrice şi a pompelor de răcire. Temperatura în patru dintre reactoare a crescut semnificativ, declanşând mai multe explozii şi degajări de abur radioactiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO