Greva generală din spitale a fost suspendată temporar. Pentru a doua zi consecutiv, în unele spitale au fost asigurate doar urgenţele - FOTO/VIDEO

Aproape o sută de oameni, personal tehnic administrativ al unităţilor medicale (TESA), au protestat pentru a doua zi consecutiv, în faţa Spitalului de Urgenţă Floreasca, aceasta fiind a doua zi de grevă generală la nivelul unităţilor medicale, în unele spitale fiind asigurate doar urgenţele.

Urmărește
1277 afișări
Imaginea articolului Greva generală din spitale a fost suspendată temporar. Pentru a doua zi consecutiv, în unele spitale au fost asigurate doar urgenţele - FOTO/VIDEO

Greva generală continuă pentru a doua zi, în unele spitale fiind asigurate doar urgenţele - FOTO/VIDEO

UPDATE: 12:20 Federaţia Sanitas a anunţat că suspendă temporar greva având în vedere adoptarea amendamentelor privind legea salarizării în comisiile parlamentare, un alt motiv fiind simularea intervenţiei în caz de cutremur la spitalele trebuie să participe.

"Luând act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 în şedinţele comune ale Comisiilor de buget, finanţe, bănci şi muncă şi protecţie socială, de luni 31.10.2016 şi marţi 01.11.2016, ţinând cont de declanşarea codului roşu de intervenţie în caz de cutremur declarat marţi dimineaţă, care presupune implicarea tuturor unităţilor medico-sanitare din ţară, având în vedere faptul că unităţile sanitare publice de stat suferă şi aşa de o lipsă acută de personal care afectează în primul rând viteza de reacţie şi promptitudinea cu care pacienţii noştri pot fi trataţi, luând în considerare angajamentul ferm al majorităţii deputaţilor de a vota amendamentele la O.U.G. nr . 20/2016 propuse de organizaţia noastră în următoarea şedinţă de plen, Federaţia SANITAS din România suspendă temporar acţiunile de protest aflate în desfăşurare", au transmis sindicaliştii.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputaţii din comisiile de specialitate - la care au participat PSD, ALDE şi minorităţile - au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

''Ţinând cont de faptul că întâmplător sau nu astăzi s-a declanşat codul roşu pentru cutremur toate unităţile sanitate sunt implicate (…), fiind solidari şi cu suferinţele prin care din păcate au trebuit să treacă pacienţii români în aceste două zile de grevă generală şi având angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit că luni dimineaţă se va întruni plenul care va vota şi va valida amendamentele Federaţiei Sanitas, consultându-mă cu comitetul de grevă sunt în măsură să vă spun că în acest moment suspendăm temporar acţiunile de protest până la o dată pe care o vom comunica, în cazul în care luni nu vom avea răspunsul care ni s-a promis în plenul Parlamentului'', a precizat Sepi la finalul şedinţei comisiiilor reunite de muncă şi buget.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că a atacat în instanţă greva declanşată de Sanitas, urmând ca judecătorii să stabilească dacă aceasta a fost legală sau nu.

ŞTIRE 9:49 "Protestam din nou, în speranţa că astăzi va trece ordonanţa 20 prin plen. Până când acele amendamente nu trec de plen, nu avem nimic cert", susţine Mihaele Iaurum, unul dintre participanţii la protest.

"Facem greva pentru echitatea salariilor. În momentul în care s-au tăiat salariile cu 25%, de fapt nu a fost 25 %, a fost 50 %, nu s-au mai recuperat nici până în ziua de astăzi. S-au tăiat sporuri. Preţurile au crescut, s-au dublat între timp. Chiar dacă se spune că s-au recuperat salariile, nu s-au recuperat. Cu 1.700 de lei pe luna nu poţi să trăieşti decent. Supravieţuieşti, atât. Condiţiile de lucru sunt ca peste tot în ţară, dar nu asta e problema, ci că nu sunt angajaţi suficienţi. Sunt blocate toate angajările de personal TESA, sanitar. E greu", spune un alt protestatar.

"Salariile sunt de mizerie pe partea de personal tehnic. Câştigăm cam 1.200 de lei cam toţi care lucrăm la 8 ore. Cei care lucreaza în schimburi iau o sută şi ceva de lei în plus. Răspunderea e mare. Eu lucrez o normă şi 60% peste. Nu este platită şi sunt chemat şi sâmbăta, câteodată şi duminica. Lucrez de 22 de ani ca tâmplar în spital. Cu salariul ăsta eu nu mai am cum să fac faţă. De la salariu la salariu mă împrumut. Până nu avem ceva palpabil că ministerul recunoaşte aceste greseli şi o să ne dea drepturile reale. Vrem şi noi să le avem în mână, că ne-au lăsat în aer", a declarat Petru Visiloi, angajat al Spitalului Floreasca.

Sindicaliştii cer introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că instituţie se va adresa instanţei pentru a se stabili dacă greva este legală.

Luni, Federaţia Sanitas a mers la discuţii cu ministerul Sănătăţii, însă negocierile au eşuat.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă au aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici