Grevă generală în şcoli. Ministerul Educaţiei dă asigurări că se lucrează la actele care să permită creşterea salariilor personalului nedidactic

Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că se lucrează la actele normative care să permită acordarea unor stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate, precum şi salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%.

Urmărește
3058 afișări
Imaginea articolului Grevă generală în şcoli. Ministerul Educaţiei dă asigurări că se lucrează la actele care să permită creşterea salariilor personalului nedidactic

Greva în Educaţie. Ministerul Educaţiei dă asigurări că se lucrează la actele care să permită creşterea salariilor personalului nedidactic

„Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior”, transmite Ministerul educaţiei.

Potrivit sursei citate, se prevede acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi, precum şi acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate.

„Menţionăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, care se află, astăzi (luni - n.r.), la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educaţia reprezintă o prioritate naţională pentru partidele aflate în actuala Coaliţie de guvernare”, se menţionează în finalul comunicatului.

Grevă generală în şcoli

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, după negocierile de duminică după-amiază, că greva generală va începe luni, când 150.000 de profesori vor fi în grevă.

Liderii sindicatelor din educaţie au afirmat că Executivul a venit „cu aceeaşi ofertă ca în ultimele zile”.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 - 60.000 de angajaţi nedidactici şi personal auxiliar încep luni greva generală, însă sindicaliştii se declară „deschişi negocierilor”.

Liderii de sindicat au spus că la negocieri au fost menţionate bonusuri pentru profesorii debutanţi şi cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.

Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi până când cei care au aderat la declanşarea ei vor renunţa.

Ei îi sfătuiesc pe părinţi să îşi ţină luni copiii acasă, chiar dacă şcolile nu se vor închide.

Guvernul a anunţat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici