Grevă generală în zeci de şcoli din Suceava şi Botoşani

Cadrele didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Suceava şi Botoşani au intrat miercuri în grevă generală, fiind nemulţumite de neachitarea integrală a salariilor pentru luna februarie.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Grevă generală în zeci de şcoli din Suceava şi Botoşani

Grevă generală în zeci de şcoli din Suceava şi Botoşani (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Grevă generală în 50 de şcoli din Suceava, în alte 12 unităţi este grevă pentru două ore

Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat că cele aproximativ 50 de unităţi de învăţământ aflate în grevă generală sunt din zonele Suceava, Gura Humorului şi Vatra Dornei.

El a spus că în alte 12 şcoli au avut loc greve de solidaritate de două ore sau de o zi, în timp ce alte cadre didactice din comuna Pârteşti au dorit să-şi manifeste solidaritatea cu colegii lor aflaţi în grevă generală purtând banderole albe la cursuri.

Cernica a mai spus că profesorii unui colegiu din Fălticeni şi-au exprimat intenţia de a intra în grevă începând de joi, iar la Şcoala nr. 4 din Suceava cadrele didactice vor intra de joi în grevă întrucât au transmis mai târziu listele cu semnături privind declanşarea protestului şi nu au avut timp să anunţe elevii să nu vină la cursuri.

Liderul sucevean a precizat că la şcoala respectivă elevii au fost supravegheaţi de către profesori, fără să fie ţinute cursurile.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a făcut demersuri la Direcţia Finanţelor şi a vorbit inclusiv cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru o suplimentare cu 400.000 de lei a fondurilor pentru plata salariilor profesorilor din municipiul Suceava El a arătat că a propus, pentru ca profesorilor să li se poată plăti salariile, să fie transferate sume din trimestru al patrulea în primul trimestru al acestui an, menţionând că soluţionarea problemei depinde de Ministerul Finanţelor.

Lungu a subliniat că municipalitatea nu are atribuţii în asigurarea salariilor cadrelor didactice şi că asigură doar cheltuielile materiale, dar că este preocupat ca profesorii să-şi obţină salariile.

"Sperăm să se găsească o soluţie", a spus Lungu, care a arătat că situaţia a fost determinată de faptul că la întocmirea bugetului nu s-a ţinut cont de fundamentarea transmisă de ISJ.

Botoşani: Dascălii din 20 de unităţi de învăţământ refuză să intre la ore

Profesorii botoşăneni au refuzat, marţi seară, soluţia autorităţilor locale de a împărţi suma existentă în acest moment în Trezorerie, ceea ce însemna ca fiecare profesor să primească aproximativ 500 de lei, iar diferenţa să fie primită în luna aprilie.

Profesorii s-au declarat "indignaţi" de soluţia găsita de prefectul de Botoşani, Cristian Roman, de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Ada Macovei şi directorul DGFP Botoşani, Radu Turcanu, considerând-o "praf in ochi".

În aceste condiţii, cadrele didactice din 20 de unităţi de învăţământ din Botoşani au refuzat să intre la cursuri, miercuri, după ce cu o zi în urmă se aflau în grevă dascălii din şapte unităţi de învăţământ.

"Nu intrăm nici astăzi la ore. Ce înseamnă 400-500 de lei? Praf în ochi. Noi nu acceptam mila nimănui. Elevii sunt acasă şi urmează să hotărâm în cadrul unei şedinţe ce vom face mai departe", a declarat Alina Voinea, lider SIP FEN în cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 150 de cadre didactice protestau în faţa Prefecturii Botoşani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici