Grevă japoneză în închisori. UPDATE: Peste 200 de angajaţi de la Penitenciarul Gherla cer demiterea lui Tudorel Toader

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au intrat vineri, în grevă japoneză, urmând ca pe 3 octombrie să organizeze un miting la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Din octombrie, aceştia avertizează că vor refuza să intre la muncă.

Urmărește
941 afișări
Imaginea articolului Grevă japoneză în închisori. UPDATE: Peste 200 de angajaţi de la Penitenciarul Gherla cer demiterea lui Tudorel Toader

Grevă japoneză, declanşată în penitenciare. Data de la care angajaţii din închisori vor refuza să intre la lucru

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că începând cu 10 august membrii de sindicat intră în grevă japoneză.

Majoritatea celor 31 de sindicate afiliate a notificat conducerile penitenciarelor în legătură cu refuzul de a efectua ore suplimentare şi a depus sesizări împotriva ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a imputernicirilor.

"Rezultatul precedentelor discuţii cu ministrul Tudorel Toader şi reprezentanţii acestuia este doar o listă lungă de promisiuni nerespectate, ceea ce a şi determinat declanşarea acţiunilor de protest, care vor continuă până la rezolvarea problemelor sesizate şi demiterea actualului ministru al Justiţiei", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei, remis MEDIAFAX.

Sindicaliştii cer condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea statutului poliţistului de penitenciare şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

Potrivit calendarului acţiunilor de protest, pe 19 august 2018 – angajaţii din penitenciare organizează grevă prin "exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor", între 27 august şi 27 septembrie 2018 e programată pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă, între 01 – 10 septembrie 2018, sindicaliştii vor depune acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, urmând ca pe 3 octombrie 2018 să organizeze miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii.

Începând cu octombrie 2018, angajaţii din penitenciare vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

„Angajaţii Penitenciarului Gherla şi ai Secţiei Exterioare Cluj-Napoca a penitenciarului au declanşat greva japoneză şi poartă, vineri, banderole albe pe braţe în semn de protest faţă de situaţia din sistem şi cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Ministrul Justiţiei, Tudor Toader, a promis îmbunătăţirea acestor condiţii de muncă, dar bugetul pentru investiţii a fost înjumătăţit. Cerem plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale, eliminarea discriminărilor salariale. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cere şi demiterea ministrului Tudorel Toader pentru situaţia în care a ajuns sistemul penitenciar”, a spus Bota.

Potrivit acestuia, în cazul în care revendicările nu vor fi satisfăcute, angajaţii din penitenciare vor continua acţiunile de protest, care pot culmina cu refuzul de a intra în serviciu în penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar.

„La Penitenciarul Gherla avem deficit de personal. Deşi s-au promis angajări, ministrul Justiţiei nu s-a ţinut de cuvânt. Noi avem 480 de cadre angajate şi necesarul ar fi de 620 pentru ca activităţile să decurgă normal. Sunt situaţii în care colegii mei rămân singuri într-un post în care se cer doi angajaţi”, a precizat Bota.

La Penitenciarul Gherla protestează, vineri, peste 200 de angajaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici