- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.03.2014, 19:30)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Greva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă până la abrogarea Hotărârii de Guvern
Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României anunţă continuarea grevei japoneze declanşate vineri, până la abrogarea HG 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia, în administrare directă, o treime din sediul instituţiei.
Urmărește
138 afișări
Greva japoneză începută vineri la Biblioteca Naţională a României continuă până la abrogarea Hotărârii de Guvern (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la acest protest sunt chemaţi să participe atât salariaţii Bibliotecii Naţionale a României, cât şi toţi cei care consideră important să se alăture protestului lor.
Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României îşi exprimă deschiderea în a dialoga cu noua conducere a Ministerului Culturii, în vederea iniţierii unei noi hotărâri de guvern "care să corecteze acest act legislativ eronat, ce aduce atingere interesului public, accesului deschis la informaţie, cultură şi cunoaştere", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
În contextul grevei japoneze organizate vineri, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat pentru MEDIAFAX că intenţia sa este de a rezolva problema cu care se confruntă Biblioteca Naţională a României.
Kelemen Hunor a afirmat că Hotărârea de Guvern prin care Ministerul Culturii preia o treime din spaţiul instituţiei trebuie modificată astfel încât parterul clădirii să rămână în proprietatea instituţiei culturale, subliniind că nu are intenţia şi nici nu îşi doreşte ca Ministerul Culturii să fie administratorul sau "stăpânul peste spaţiile Bibliotecii Naţionale".
"Hotărârea de Guvern a fost adoptată anul trecut - nu ştiu exact când, dar anul trecut -, probabil că era mult mai bine dacă atunci angajaţii, sindicatele, directoarea generală (Elena Tîrziman, n.r.) erau un pic mai atenţi şi făceau demersurile necesare, dacă era o dezbatere publică atunci, un dialog cu Ministerul Culturii, dar nu aş vrea să comentez prea mult ceea ce a fost. Este o Hotărâre de Guvern în vigoare, trebuie să vedem care sunt posibilităţile juridice şi tehnice de a rezolva această problemă apărută, în aşa fel încât, Biblioteca Naţională, într-adevăr, aşa cum am dorit eu şi în mandatul trecut şi îmi doresc şi acum, să fie Biblioteca Naţională a României în condiţii optime secolului XXI", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
De asemenea, acesta a precizat că a ţinut foarte mult ca în mandatul său trecut să fie finalizată investiţia de la Biblioteca Naţională a României, subliniind că a cerut ca imediat ce aceasta va fi terminată, Biblioteca să se mute în noul său sediu.
"Investiţia a fost făcută de Ministerul Culturii, proprietatea clădirii era foarte simplă şi foarte clară în actele juridice, era în administrarea şi proprietatea Ministerului Culturii şi era necesară o Hotărâre de Guvern prin care fiecare instituţie - Biblioteca Naţională a României - pe partea Bibliotecii Naţionale a României - şi Ministerul Culturii - pe partea care nici în proiectul iniţial nu era pentru Biblioteca Naţională - devin proprietari", a completat acesta.
El a apreciat că parterul instituţiei, "acel spaţiu foarte generos", trebuie să rămână în administrarea şi "dacă se poate" în proprietatea Bibliotecii Naţionale "pentru evenimente culturale, pentru acţiuni culturale", subliniind că există constatări ale Curţii de Conturi care identifică "mici sau mari" probleme legate de acest spaţiu.
"Sigur că nu cred că în acel spaţiu public, în acel spaţiu cultural foarte, foarte generos, nu cred că trebuie organizate evenimente de marketing pentru produse de berărie, de exemplu, şi am dat un singur exemplu, pentru că avem nişte constatări ale Curţii de Conturi de anul trecut, din 2013, din 2012, încă nu am văzut toate constatările, nu am reuşit să parcurg tot materialul, dar au existat nişte probleme mai mici sau mai mari", a afirmat acesta. El a precizat că din punctul său de vedere "parterul de la Biblioteca Naţională aparţine Bibliotecii şi este spaţiu cultural, un spaţiu public, subliniez cultural, nu de altă natură".
Pe de altă parte, ministrul Culturii a precizat că, în această săptămână, va încerca un dialog cu sindicatele şi cu conducerea Bibliotecii. "Hotărârea de Guvern trebuie modificată - dacă nu se poate modifica în acest moment, pentru că există mai multe aspecte tehnice -, modificată în aşa fel încât parterul (Bibliotecii Naţionale a României, n.r.) să fie în proprietatea Bibliotecii, acea zonă care în Hotărârea de Guvern a fost trecută în proprietatea Ministerului Culturii", a mai explicat ministrul.
În acest context, el a menţionat că există o serie de chestiuni tehnice, precum cadastrul şi intabularea, considerând că săptămâna aceasta se va face "lumină în această speţă". "(...) oricum nu am intenţia şi nici nu doresc ca Ministerul Culturii să fie administratorul sau stăpânul peste spaţiile Bibliotecii Naţionale", a adăugat acesta.
Totodată, el a menţionat că mai există câteva aspecte care trebuie discutate, făcând referire la unele spaţii ale Bibliotecii Naţionale "care nu pot fi împărţite", precum grupul tehnic. "(...) (Grupul tehnic, n.r.) nu poate fi împărţit în două. Grupul tehnic trebuie să rămână ori la Bibliotecă, ori la Ministerul Culturii, dar grupul tehnic nu este un spaţiu cultural. Din acel grup tehnic este deservită toată clădirea", a mai spus ministrul Kelemen Hunor.
În privinţa Hotărârii de Guvern, Kelemen Hunor a precizat că era nevoie de acest act normativ, afirmând că "probabil că nu a existat dialog, probabil nu a existat o înţelegere a situaţiei şi probabil atunci a apărut această problemă".
"Intenţia mea este să rezolvăm acest conflict, nu spun artificial creat, dar această problemă care nu a fost gestionată bine de nimeni, nici de cei de la Bibliotecă, fiindcă până la urmă, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar dacă nu te trezeşti când trebuie atunci te trezeşti mai târziu şi vei avea alte probleme", a mai spus ministrul, completând că abia a deschis "uşa Ministerului" şi i-au căzut în braţe "multe schelete".
El a mai spus că nu este de acord ca spaţiile Bibliotecii Naţionale a României să fie închiriate pentru orice eveniment sau cu orice scop, afirmând că nu crede că în acele spaţii culturale trebuie organizate nunţi, botezuri şi reclame pentru mărci de bere şi pentru alte produse. "Eu cred că trebuie să rămână acolo un spaţiu cultural, dar era nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru că (...) imobilul era - şi în timpul investiţiei şi după investiţie şi când a fost predată clădirea finalizată - în proprietatea Ministerul Culturii", a mai spus Kelemen Hunor.
Biblioteca Naţională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea şi punerea în valoare a patrimoniului documentar naţional, precum şi a fondului Românica, ce reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate, se arată pe site-ul instituţiei. De asemenea, Biblioteca Naţională a României organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi civilizaţiei româneşti şi asigură accesul liber la colecţiile sale - parte esenţială a memoriei poporului român - atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu şi informare.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe