Grevă la CFR: Peste 100 de trenuri afectate. Întârzieri de sute de minute / UPDATE: Reacţia lui Grindeanu

  • Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că legea legii statutului personalului feroviar nu se aplică şi de faptul că salariile sunt mici, spune Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
  • 7 din 8 regionale de cale ferată sunt afectate de greva ceferiştilor / Peste 100 de trenuri şi 54 de staţii
  • UPDATE: Ministerul Transporturilor anunţă că salariile angajaţilor de la CFR vor creşte
Urmărește
9199 afișări
Imaginea articolului Grevă la CFR: Peste 100 de trenuri afectate. Întârzieri de sute de minute / UPDATE: Reacţia lui Grindeanu

Grevă la CFR: Peste 100 de trenuri afectate. Întârzieri de sute de minute / UPDATE: Reacţia lui Grindeanu

UPDATE Ministerul Transporturilor anunţă că salariile angajaţilor de la CFR vor creşte

Anunţul a fost făcut luni după întâlnirea ministrului Sorin Grindeanu cu sindicaliştii CFR.

Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de greva spontană a unor lucrători din calea ferată.

La finalul discuţiilor, autorităţile au anunţat că salariile vor creşte pentru a acoperi inflaţia.

„Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Transportului.

Totodată părţile s-au angajat să identifice soluţii pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situaţia căii ferate.

UPDATE Director CFR: Continuam negocierile, dar protestul este ilegal. 7 din 8 regionale de cale ferată sunt afectate de greva ceferiştilor / Peste 100 de trenuri şi 54 de staţii

„Vom continua negocierile dacă înţeleg că nu putem avea un dialog fără o sustenabilitate din punct de vedere economic”, a declarat Ion Simu Alexandru, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Simu a avansat ideea plafonării preţului la energie pentru calea ferată, ceea ce ar putea elibera fonduri necesare majorării salariilor angajaţilor de la calea ferată.

UPDATE Greva CFR. Trenurile afectate

Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iaşi, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanta, Galaţi: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858, 5411, 1752, 8080, 8202, 8201,1884, 1660 , 1572, 1573, 1541 ,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103, 3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831.

În Gara de Nord sunt anunţate întârzieri ale trenurilor ce trebuie să sosească ce ajung şi la 130 de minute.

Angajaţi ai CFR au iniţiat o grevă spontană, nemulţumiţi de faptul că legea statutului personalului feroviar nu se aplică şi de faptul că salariile sunt mici.

UPDATE Reacţia lui Sorin Grindeanu, după greva de la CFR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, după discuţiile cu sindicaliştii CFR care au oprit lucrul că realitatea economică este neplăcută în sistemul feroviar şi nu vrea să facă promisiuni care să nu fie sustenabile.

„Să ştiţi că în discuţiile pe care le-am avut cu managerii din zona feroviară le-am spus o realitate şi nu vreau să fiu acuzat de cei care vor veni după mine că am făcut promisiuni pe care să nu le ţin, de care să nu ţin cont şi anume realitatea care stă în picioare în acest moment. Pe zona feroviară este o realitate economică neplăcută sau nesustenabilă economic de orice tip de CFR; Infrastructură, Marfă, Călători… unde vreţi să discutăm este nesustenabilă din punct de vedere economic”, a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că statul român s-a angajat prin PNDL ca în anul 2022 să eficientizeze aceste companii.

Ştire iniţială

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că legea legii statutului personalului feroviar nu se aplică şi de faptul că salariile sunt mici, spune Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

„Salariile la calea ferată nu mai sunt atractive, nu mai sunt mulţi doritpri să vină spre calea ferată, fapt care a dus la o lipsă de personal, inclusiv la mecanici sau reparatori de locomotivă...Mulţi ajung la salariul minim brut pe economie, odată cu creşterea de la 1 ianuarie. Reparatorii de locomotive deja au oprit lucrul în această dimineaţă, s-au retras în ateliere şi aşteaptă împreună cu ceilalţi ceferişti să vadă ce discută liderii de federaţii sindicale cu condiucerea Ministerului Transporturilor.

Rodrigo Maxim spune că este vorba de 1.500 de angajaţi care au declanşat mişcarea de protest.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că a discutat cu directorii generali şi economici de la CFR, pe date economice reale.

„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea şi nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Şi asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog dar bazat pe argumente economice sustenabile şi nu pe poziţii de forţă. Bineînţeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluţii. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine”, spune Grindeanu despre cea ce le-a transmis, luni, sindicaliştilor de la CFR.

Măsuri după greva CFR. STB a reintrodus linia spre aeroport

Societatea de Transport Bucureşti STB SA a reintrodus linia express 780 pentru preluarea fluxurilor de călători între Aeroportul Otopeni şi Gara Basarab, ca urmare a grevei spontane a angajaţilor CFR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici