În timp ce Cupa Mondială se apropie de sfârşit în Qatar, autorităţile sanitare din Marea Britanie avertizează asupra răspândirii mari a unui virus care nu este nou, dar, avertizează ei, poate fi mult mai letal decât Covid.
Se numeşte „Mers” dar este supranumit şi „gripa cămilă” deoarece este o formă virală care trece de la cămile la om. Primele cazuri au fost depistate pe teritoriul Qatar, iar boala este legată de revenirea suporterilor de la Cupa Mondială.
Mers înseamnă „Sindromul respirator din Orientul Mijlociu” (sindromul respirator din Orientul Mijlociu): este o infecţie care afectează foarte grav tractul respirator şi aparţine familiei Coronavirus, este văr cu Sars-CoV2 şi este cunoscută sub numele de „Mers-CoV, sindromul respirator din Orientul Mijlociu”.
Boala nu este nouă şi este cunoscută în Europa din 2012. Este o formă virală care trece de la cămile la om. Oamenii se pot proteja raportând simptomele medicului de familie, în cazul în care au avut contact cu cineva care s-a întors din Qatar.
Cei infectaţi cu „gripa cămilei” pot prezenta simptomele respiratorii uşoare clasice, febră şi tuse, care pot duce la pneumonie severă, provocând dificultăţi de respiraţie şi dificultăţi de respiraţie. Infectaţii, când boala degenerează, acuză probleme gastrointestinale şi insuficienţă renală. Virusul pare să provoace boli mai grave la persoanele în vârstă, la cei cu un sistem imunitar slăbit şi la oricine cu afecţiuni precum cancerul, problemele pulmonare cronice, diabetul şi bolile de rinichi.
Contagierea se produce prin a fi în contact strâns cu cămile sau cu o persoană infectată, dar nu numai: se poate infecta şi prin consumul de alimente derivate de la aceste animale, precum laptele, mai ales dacă nu a fost pasteurizat.
Virusul a fost recunoscut pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012. Apoi s-a răspândit în ţări din Orientul Mijlociu precum: Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt, Iran, Iordania, Kuweit, Liban, Oman, Qatar, Yemen şi Arabia Saudită. Se crede că principalul rezervor al virusului sunt liliecii, dar trecerea la om are loc probabil datorită cămilelor, cazurile de Mers care au apărut în ultimii ani concentrându-se mai ales la subiecţii aflaţi în contact strâns cu animalele.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) precizează că 2.600 de cazuri de Mers au fost diagnosticate la nivel mondial din 2012, concentrate în principal în ţările din Orientul Mijlociu. Dintre acestea, 935 au fost fatale, egal cu 36% din total. Prin urmare, acest tip de gripă este mult mai letal decât Covid, deoarece acesta din urmă are o rată a mortalităţii de 4%. Cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în 2014, cu sute de infecţii; numărul a scăzut de la an la an, ajungând la câteva zeci în 2021 şi la doar 6 cazuri în 2022, dintre care două au fost înregistrate în Qatar (cele mai multe infecţii sunt concentrate istoric în Arabia Saudită).