Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene. Bandele mituiesc funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, infiltrează complici şi, din ce în ce mai des, sparg şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

Bandele organizate de traficanţi de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în marile porturi europene, potrivit unui raport al Europol.

"Cele mai mari trei porturi europene, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, se numără printre principalele ţinte ale grupurilor criminale", potrivit analizei Europol citate de dpa.

Grupurile ar mitui funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, ar infiltra complici şi, din ce în ce mai des, ar sparge şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

În porturile maritime din UE sunt gestionate anual aproximativ 90 de milioane de containere, însă autorităţile pot inspecta doar între 2% şi 10% dintre acestea.

Între timp, se estimează că, în ultimii ani, cel puţin 200 de tone de cocaină au fost traficate numai prin porturile Antwerp şi Rotterdam. Acest obstacol logistic reprezintă o provocare pentru autorităţile de aplicare a legii şi o oportunitate pentru reţelele infracţionale care au nevoie de acces la centrele logistice pentru a-şi facilita activităţile infracţionale. Astfel de reţele infracţionale s-au infiltrat, prin urmare, în porturile de pe toate continentele.

Cele mai mari trei porturi din Europa, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, sunt printre cele mai vizate de infiltrarea infracţională. Principala modalitate prin care infractorii fac acest lucru este coruperea angajaţilor companiilor de transport maritim, a celorportuari, a importatorilor, a companiilor de transport şi a reprezentanţilor autorităţilor naţionale, ale căror acţiuni sunt necesare pentru a asigura intrarea transporturilor ilegale.

Cu toate acestea, această abordare necesită coruperea unui număr mare de complici.

Pentru a-şi concentra eforturile şi pentru a minimiza riscurile de pierdere a mărfurilor, infractorii organizaţi caută noi moduri de operare care necesită coruperea unui număr mult mai mic de persoane.

Raportul Europol privind porturile UE analizează o tehnică specifică, care exploatează codurile de referinţă ale containerelor deturnate. Pentru acest lucru este nevoie fie de coruperea unei singure persoane, fie de infiltrarea unei echipe care este apoi plătită între 7 şi 15% din valoarea transportului ilegal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici