Guvern: 48 de milioane de euro de la BIRD pentru proiecte de reducere a poluării

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un Memorandum, începerea negocierilor pentru contractarea unei finanţări în valoare de până la 48 de milioane de euro din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pentru continuarea proiectelor pentru reducerea poluării cu nitraţi.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Guvern: 48 de milioane de euro de la BIRD pentru proiecte de reducere a poluării

Guvern: 48 de milioane de euro de la BIRD pentru proiecte de reducere a poluării (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

"În prezent, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) desfăşoară Proiectul privind Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, finanţat de BIRD cu un împrumut de 50 de milioane de euro şi asistenţă financiară nerambursabilă de 5,5 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu, proiectul urmărind susţinerea Guvernului în implementarea Directivei Nitraţi, ce priveşte reducerea poluării cu nutrienţi a resurselor de apă şi sol ale României, incluzând Dunărea şi Marea Neagră", se precizează într-un comunicat al Executivului.

Proiectul aflat în implementare acoperă zonele declarate vulnerabile la poluarea cu nitraţi în anul 2006, fiind vorba despre aproximativ 252 de comune.

Costul total al noului proiect se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, din care suma de 48 de milioane va fi acoperită din împrumutul BIRD, diferenţa urmând să fie suportată de beneficiarii finali, implementarea fiind estimată la o perioadă de 5 ani (2016-2020).

În comunicatul Guvernului se mai precizează că noul proiect va avea patru componente, respectiv investiţii la nivel de comună, unde fondurile vor putea fi accesate de către comunităţile interesate, pe baze competitive şi conform criteriilor de eligibilitate. Investiţiile vor susţine reducerea poluării cu compuşi organici din surse agricole şi reducerea impactului activităţilor agricole asupra schimbărilor climatice, beneficiarii fiind încurajaţi să propună soluţii diverse, printr-o abordare flexibilă menită să stimuleze accesul la finanţare şi eficienţa investiţiilor; întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare; conştientizare publică, instruire şi asistenţă tehnică – prin această componentă vor fi finanţate campanii de conştientizare şi platforme de cunoaştere la nivel comunal; managementul proiectului.

În urma negocierilor, se va decide modalitatea acordării sumei solicitate: fie printr-un nou împrumut, fie prin majorarea celui existent. Potrivit politicii BIRD, comisionul perceput iniţial este de 0,25% din suma împrumutului şi un comision de angajament de 0,25% pe an aplicabil la suma netrasă, plătibil semestrial.

Ministerul Mediului va fi desemnat ca agenţie de implementare şi va realiza acest proiect prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale, existentă deja în cadrul instituţiei.

Potrivit datelor oficiale, România nu a făcut, până la acest moment, obiectul niciuneia dintre cele 10 proceduri de infringement deschise împotriva unor state membre ale Uniunii Europene, fiind apreciat efortul depus de ţara noastră pentru introducerea Directivei Nitraţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici