- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvern: Preşedintele nu mai acordă semn onorific,va fi dreptul premierului,Parlamentului,ministrului
Semnele onorifice, acordate automat prin lege, vor fi scoase din sistemul naţional de decoraţii şi nu vor mai fi înmânate de şeful statului, pentru a nu mai greva bugetul Administraţiei Prezidenţiale cu această obligaţie, iar preşedintele să aibă mai mare libertate de apreciere în a acorda decoraţii
Semnele onorifice nu vor mai fi astfel acordate de către preşedinte, ci de către premier, conducerea Parlamentului sau miniştri, a decis Guvernul printr-un proiect de lege.
Documentul elimină din sistemul naţional de decoraţii semnele onorifice "Vulturul României", acordat parlamentarilor, "Răsplata Muncii în Serviciul Public", care se acordă funcţionarilor publici indiferent de categorie, "În Serviciul Patriei" pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special cu grade profesionale echivalente cu grade de ofiţeri şi "În Serviciul Patriei" pentru maiştri militari, subofiţeri şi pentru funcţionari publici cu statut special cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri.
Un motiv invocat în document pentru eliminarea semnelor onorifice din sistemul naţional de decoraţii este că ultimele trei semne sunt acordate automat în baza legii pentru o perioadă 15, 20, 25 sau 30 ani de activitate.
"Aprecierea subiectivă ce fundamentează constituţional acordarea decoraţiilor de către preşedintele României şi automatismul acordării semnului onorific la îndeplinirea criteriilor stabilite de lege nu sunt conciliabile. De aceea, semnele onorifice nu trebuie acordate de preşedintele României", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.
Un alt motiv invocat este legat de constrângerile bugetare ale actualei perioade, care au condus la situaţia în care Preşedinţia nu a putut asigura distincţii pentru toate persoanele decorate în 2010.
"Până acum se alocau în bugetul Administraţiei Prezidenţiale sume estimative, care determinau ori bugete insuficiente, ori excedentare pentru aceste însemne. În anul 2010, bugetul acordat pentru decoraţii a fost redus cu 25%, fapt ce a determinat şi reducerea comenzilor de decoraţii şi semne onorifice, fapt ce a dus la imposibilitatea asigurării cantităţilor necesare de decoraţii pentru toate persoanele decorate în anul 2010, comenzile neonorate anul trecut grevând asupra bugetului pe anul 2011", arată documentul citat.
Guvernul susţine că doreşte să evite astfel de situaţii pe viitor prin acordarea semenelor onorifice de către conducătorii autorităţilor publice centrale, care vor avea "îndatorirea şi posibilitatea de a proceda la evaluarea corectă şi din timp a numărului de persoane pe care le vor decora".
Proiectul prevede astfel ca semnul onorific "Vulturul României", destinat şi până în prezent parlamentarilor, însoţit de un atestat, să fie acordat prin decizii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, respectiv ale preşedintelui Senatului, în primele 10 zile de la convocarea Parlamentului, în prima sesiune ordinară din al treilea şi al patrulea an al legislaturii.
Actul normativ elimină însă în cazul semnului onorific "Vulturul României" cele cinci grade ale distincţiei: Mare Cruce, Mare Ofiţer, Comandor, Ofiţer, Cavaler.
Semnul onorific "Răsplata Muncii în Serviciul Public" va fi conferit funcţionarilor publici, cu 20, 25 şi 30 ani de activitate, prin decizie a primului-ministru, pe baza propunerilor nominale formulate prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), sau de către miniştri, conducătorii altor organe de specialitate din administraţia publică centrală sau ai autorităţilor administrative autonome.
ANFP va înainta Secretariatului General al Guvernului, până la data de 30 iulie a fiecărui an, listele centralizatoare cu persoanele care îndeplinesc criteriile pentru a primi semnul onorific "Răsplata Muncii în Serviciul Public", iar documentul însoţitor al semnului va fi Atestatul, validat prin semnătura sau parafa primului-ministru.
Semnele onorifice "În Serviciul Patriei" vor fi acordate ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor şi funcţionarilor publici cu statut special cu grade profesionale echivalente, cu 15, 20 şi 25 de ani de acitivitate, din ministerele Apărării, Internelor, Justiţiei şi serviciilor speciale, prin ordin sau decizie a miniştrilor de resort sau a directorilor de servicii.
Propunerile pentru conferirea acestor însemne se trimit miniştrilor sau conducătorilor instituţiilor centrale autonome până la data de 31 august a fiecărui an, iar numărul celor ce vor fi decoraţi, până la data de 1 iunie a aceluiaşi an.
Guvernul arată că, prin modificările propuse, bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi diminuat cu sumele necesare confecţionării semnelor onorifice, iar aceste fonduri vor fi alocate anual, printr-un capitol distinct, în bugetele instituţiilor desemnate să confere distincţiile.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, sub rezerva ca iniţiatorii să analizeze totuşi dacă noile modificări nu afectează atribuţia constituţională a şefului statului, potrivit căreia conferirea de decoraţii şi titluri de onoare reprezintă o prerogativă exclusivă a preşedintelui României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Reuters: Biden pregăteşte un pachet de ajutor pentru armament de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina
-
Elon Musk a făcut publice numele angajaţilor guvernamentali pe care vrea să îi concedieze
-
Ambasadorul Ucrainei la ONU spune că Phenianul a trimis deja peste 20.000 de containere cu arme către Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO