Prima pagină » Social » Guvernele votează pentru retragerea secundei bisecte. Practica de a adăuga ocazional o secundă la ceasurile oficiale s-ar putea schimba până în 2035

Guvernele votează pentru retragerea secundei bisecte. Practica de a adăuga ocazional o secundă la ceasurile oficiale s-ar putea schimba până în 2035

Guvernele votează pentru retragerea secundei bisecte. Practica de a adăuga ocazional o secundă la ceasurile oficiale s-ar putea schimba până în 2035
Mihaela Ionita
20 nov. 2022, 09:53, Social
Introdusă în 1972 ca modalitate de ajustare a Timpului Universal Coordonat (UTC) pentru a reconcilia discrepanţele care pot apărea între timpul atomic şi timpul solar observat, secunda bisectă a fost blestemul companiilor de tehnologie timp de decenii.
 
În 2012, de exemplu, Reddit nu a funcţionat timp de aproximativ 40 de minute, deoarece adăugarea unei secunde bisecte în acel an a derutat serverele companiei. Mai recent, Cloudflare a văzut o parte din serviciile sale DNS afectate din cauza unei schimbări de timp în 2016.
 
Companii precum Meta, compania mamă a Facebook, utilizează o tehnică numită „smearing” pentru a evita întreruperile ori de câte ori Serviciul internaţional de rotaţie a Pământului şi sisteme de referinţă ajustează UTC pentru a adăuga o secundă bisectă.
 
La începutul acestui an, gigantul social media a publicat o postare pe blog în care cerea încetarea acestei practici. „Fiecare secundă bisectă este o sursă majoră de durere pentru oamenii care gestionează infrastructurile hardware”, a declarat Meta la acea vreme. O parte din impulsul de a elimina secunda bisectă a venit ca o modalitate de a păstra UTC ca timp internaţional oficial al lumii.
 
Odată cu votul din această săptămână, demnitari din SUA, Canada şi Franţa au cerut ca această practică să înceteze înainte de 2035. Rusia a votat împotriva propunerii. În trecut, ţara a încercat să amâne dispariţia secundei bisecte deoarece GLONASS, sistemul său de poziţionare globală, încorporează ajustarea, Sistemul de poziţionare globală (GPS) operat de SUA nu o face. Felicitas Arias, fostul director al Departamentului de Timp din cadrul Biroului Internaţional de Greutăţi şi Măsuri, a declarat pentru Nature că decizia ar putea forţa Rusia să lanseze noi sateliţi, potrivit NewYorkTimes.
 
Mai există încă o organizaţie care trebuie să se pronunţe în această chestiune înainte ca inginerii de software să poată răsufla uşuraţi. Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, grupul responsabil cu transmiterea timpului universal, va vota asupra acestei probleme anul viitor. Dacă va merge mai departe cu „Rezoluţia D”, metrologii şi astronomii vor avea la dispoziţie cel puţin până în 2035 pentru a se gândi cum să reconcilieze scara timpului atomic şi cea astronomică.