- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a acceptat circa 50 de amendamente la legea educaţiei
Guvernul a acceptat peste 50 de amendamente dintr-un total de aproximativ 1.600 de propuneri depuse la proiectul legii educaţiei naţionale, pentru care îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului.
Guvernul a acceptat circa 50 de amendamente la legea educaţiei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Membrii Executivului s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a stabili care dintre amendamentele depuse la legea educaţiei pot fi introduse în documentul final.
"Toate grupurile parlamentare au adus amendamente la proiectul legii educaţiei naţionale şi au fost aprobate peste 50", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei.
Numărul total al amendamentelor s-a cifrat la aproximativ 1.600 propuneri.
Potrivit oficialului guvernamental, unul dintre amendamentele acceptate stabileşte că statul va finanţa grădiniţele şi învăţământul obligatoriu clasele I-X, inclusiv pentru instituţiile de învăţământ particular acreditate, pe principiul "finanţarea urmează preşcolarul sau elevul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Consiliile locale vor analiza opţiunile elevilor pentru o unitate de învăţământ sau alta, evoluţiile demografice, situaţia spaţiilor de şcolarizare şi a surselor de finanţare, urmând ca, pe baza acestor analize, să fie aprobate proiectele planurilor de şcolarizare pentru toate unităţile de învăţământ din aria geografică proprie.
Un al articol a fost completat cu un amendament potrivit căruia programele şcolare vor acoperi maximum 75% din numărul de ore alocat disciplinelor, iar 25% din numărul de ore va fi la dispoziţia cadrului didactic, pentru "individualizarea" modului de predare.
"Profesorul va putea astfel să se focalizeze pe elev şi pe nevoile acestuia de învăţare, a explicat Ioana Muntean.
Un alt amendament acceptat se referă la obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 10 clase, la forma de zi, care încetează la 18 ani.
"Un al amendament se referă la un articol referitor la învăţământul pentru copii şi tineri capabili de performanţe deosebite. În acest sens, vor fi create programe educative care să le respecte particularităţile de învăţare", a spus purtătorul de cuvânt.
Premierul Emil Boc a declarat anterior că Guvernul va accepta ca în proiectul legii educaţiei naţionale să fie introduse doar amendamentele care se înscriu în prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie şi ale programului de guvernare, propunerile care nu corespund acestora urmând să fie respinse.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că, înaintea şedinţei de guvern, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a sosit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre amendamentele depuse la proiectul legii educaţiei, înainte ca Executivul să decidă care dintre acestea pot fi incluse în forma finală a legii.
Surse guvernamentale au declarat totodată că la Guvern s-a lucrat pe amendamente pe parcursul întregii nopţi de duminică spre luni, până la 5 dimineaţa, pe grupuri de lucru.
Guvernul îşi va asuma, marţi, răspunderea asupra unui pachet de acte normative care include şi legea educaţiei naţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO