Guvernul a adoptat OUG care reglementează concediilor medicale, inclusiv maternale

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind reglementarea concediilor medicale, inclusiv maternale, decizia luată în timpul şedinţei fiind că măsurile tranzitorii pentru mame să se aplice până la 1 octombrie 2018, nu până pe 1 iulie, potrivit proiectului.

Urmărește
9992 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat OUG care reglementează concediilor medicale, inclusiv maternale

”Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflată în plată până la data de 1 ianuarie 2018. În şedinţa de guvern s-a luat decizia ca pentru mame să fie aceste măsuri tranzitorii până la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical până la data de 1 iulie 2018”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, în cazul în care transferul sarcinii sociale duce la diminuarea indemnizaţiilor, se plafonează contribuţiile de asigurări sociale datorate, astfel încât astfel încât, să se menţină indemnizaţiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018.

”În cazul persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plăteşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor în drept până la 31 martie 2018. De asemenea, tot prin această ordonanţă de urgenţă, în primul semestru al anului 2018 se va menţine reglementarea care s-a aplicat până la sfârşitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Începand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical”, a mai precizat Barbu.

El a ţinut să mai precizeze că excepţie vor face, în continuare, indemnizatiile aferente concediilor medicale acordate pentru afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare.

”De asemenea, actul normativ aprobat prelungeşte perioada de acordare a tratamentului în străinatate, în unităţi sanitare de stat sau private, până la finalul anului 2020, pentru persoanele a caror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs în data de 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din Bucuresti. În prezent, mai au nevoie de îngrijiri medicale 23 de persoane”, a adăugat păurtătorul de cuvânt al Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici