- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.04.2016, 17:41)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar şi universitar 2016-2017
Executivul a aprobat miercuri, prin Hotărâre de Guvern, cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar de stat pentru anul şcolar şi universitar 2016-2017, în privinţa învăţământului preuniversitar cifrele menţinându-se similare anului în curs.
Urmărește
569 afișări
Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar şi universitar 2016-2017 (Imagine: Shutterstock / Mediafax Foto)
"Stabilirea cifrelor de şcolarizare pentru viitorul an şcolar este în concordanţă cu obiectivele asumate prin Strategia Europa 2020, şi anume reducerea ratei părăsirii timpurii a şcolii la 11,3% până în 2020 şi reducerea cu cel puţin 580.000 a numărului de persoane care suferă sau riscă să sufere de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale. În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, locurile alocate asigură cuprinderea generaţiei de copii/elevi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18/21 de ani în învăţământul preuniversitar, inclusiv în cel special, precum şi înscrierea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv", se menţionează într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Potrivit documentului, cifrele de şcolarizare pentru viitorul an şcolar se menţin la nivelul celor aprobate pentru anul 2015-2016 pentru învăţământul de masă, la nivelurile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional, postliceal, artă şi sportiv. Mai exact, pentru anul şcolar viitor sunt prevăzute pentru educaţia timpurie 665.000 de locuri, pentru învăţământul primar - 925.000 de locuri şi pentru învăţământul gimnazial - 810.000 de locuri. Pentru clasa a IX-a, învăţământ liceal - frecvenţă/zi, actul normativ prevede 176.000 de locuri, pentru clasa a IX-a seral şi frecvenţa redusă - 17.000 de locuri, la clasa a XI-a, învăţământ cu frecvenţa seral - 15.000 de locuri, pentru învăţământ profesional - 53.000 de locuri, iar pentru stagii de practică, 5.000 de locuri. Pentru învăţământul terţiar non universitar (postliceal) sunt alocate 28.000 de locuri.
Cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional de stat este fundamentată de analiza nevoilor de calificări ale agenţilor economici pe baza structurii cererii potenţiale, pe domenii de formare profesională din învăţământul profesional şi tehnic, în perspectiva anului 2020. Guvernul menţionează că numărul de elevi cuprinşi în învăţământul profesional a crescut în anul şcolar 2015-2016 faţă de anul şcolar 2013-2014, de la aproape 26.500 la peste 65.000 (adică o creştere de 246%). Dacă în anul şcolar 2011-2012, ponderea elevilor cuprinşi în învăţământul profesional din totalul elevilor din învăţământul profesional şi tehnic era de 6,4%, în anul şcolar 2015-2016 acest procent a crescut la 21,2%.
Pentru ciclul universitar de doctorat cifra de şcolarizare pentru anul universitar 2016-2017 este de 3.000 granturi de studii, iar pentru rezidenţiat, 4.000 de locuri. Pentru instituţiile de învăţământ superior militar, de informaţii, de ordine publică şi de siguranţă naţională, pentru anul 2016-2017 au fost alocate 1.537 de granturi de studiu pentru licenţă, 472 de granturi de studiu pentru master şi 25 pentru doctorat.
Pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate sau diaspora sunt alocate în învăţământul preuniversitar 1.800 de locuri (cu bursă şi fără bursă) cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei, 3.705 locuri cu finanţare totală sau parţială în învăţământul superior (atât cu bursă, cât şi fără bursă) şi 500 de luni-bursă pentru cadre didactice sau practică studenţi. Pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională, sunt alocate în învăţământul preuniversitar 1.800 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei, 3.520 locuri cu finanţare totală sau parţială în învăţământul superior (atât cu bursă, cât şi fără bursă) şi 1.700 de luni-bursă pentru cadre didactice sau practică studenţi.
Citeşte şi: ANALIZĂ Expert Cambridge English, despre metodele anticopiat: Românii nu copiază la testele Cambridge
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Asociaţia Colectiv GTG 3010: Protestăm ferm faţă de candidatura lui Piedone la Primăria Sectorului 4
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe